aperitief: Rumpunch met vruchtensap (Bolivia)
Aperitiefhapje: Champiñones Rellenos (gevulde champignons, uit Peru)
Voorgerecht: Chiles en nogada (gevulde paprika's, uit Mexico)
Sopa de Maiz (hartige groentesoep met maïs, uit Guatemala)
vleesgerecht: Pique a lo macho (typische stoofschotel uit Bolivia, met rundsvlees en rookworst)
bijgerecht: tomatensalade uit Chili
vleesgerecht: Guiso de conejo (konijn met een marinade van witte wijn en kruiden, uit Peru)
bijgerecht: Quinoa Graneado
dessert: Kastanjepudding uit Guatemala



Boliviaanse rumpunch met vruchtensap

Ingrediënten: voor 4-6 personen
•2,4 dl rum
•2,4 dl ananassap
•2,0 dl grapefruitsap
•1 in plakjes gesneden banaan
•het sap van 1 limoen of citroen
•1 eetlepel honing
•1 eetlepel gedroogde kokos (santen)
•ijsgruis

bereiding:

Doe alles, behalve het ijs, in een blender en zet deze aan tot een homogeen mengsel is ontstaan.
Doe wat ijsgruis in een glas en schenk de punch erover.

weer naar boven


Aperitiefhapje: Champiñones rellenos

"Champiñones rellenos" betekent "gevulde champignons"
Hierbij wordt de hoed van grote champignons gevuld met een vulling van de champignonstelen, vlees en groenten, en in de oven gebakken. Omdat we op het Wereldrestaurant niet konden werken met een voldoende grote oven, zochten we een alternatief, en boden we het gerecht aan in kuiptoastjes.
Hieronder volgt het originele recept. Maar ook de "kuiptoast champignon" was best lekker.

Ingrediënten

20 grote champignons
1/3 van een chorizo-worst
125 g spek
1 ajuin
2 sjalotten
½ gele en ½ rode papika
een teentje knoflook
zwarte peper
olijfolie
zout Champiñones rellenos - gevulde champignons

Bereiding

Maak de champignons schoon. Maak de stelen los van de hoed en snijd ze fijn. Hou de hoedjes apart.
Snij de ui, de sjalot en de paprika fijn.
Verwijder het vel van de chorizoworst en snij hem in kleine stukjes.
Snijd ook het spek in kleine stukjes.

Stoof nu eerst de ajuin en de sjalot met olie tot ze glazig zijn, en voeg nadien de paprika toe.
Als dit mengsel bijna gaar is, voeg je de fijngesneden champignonstelen toe.

Bak tot het vocht grotendeels verdampt is, en voeg dan de stukjes chorizo en spek toe.
Voeg ook de fijngesneden of geperste knoflook toe, en bak alles op een laag vuur gedurende enkele minuten.
Breng de vulling op smaak met zout en peper.

Vul de champignonhoedjes met het mengsel en zet ze in een vuurvaste schaal.
Strooi er eventueel wat gruyerekaas op.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven van ongeveer 200°C en bak dit tot de champignons gaar zijn. Serveer warm.

weer naar boven


Chiles en nogada (gevulde paprika’s, uit Mexico)

Ingrediënten:
6 groene of rode paprika’s

voor de vullling:
2 eieren, gesplitst
bloem
4 eetlepels olie voor de vulling: picadillo
2 eetlepels olie
1 ajuin, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 theelepel chilipoeder
500 g mager rundergehakt
0,5 kg gepelde tomaten
50 g rozijnen
1 zure appel, geschild en in stukjes gesneden
60 g amandelen, gehakt
zout en peper

voor de saus:
125 g walnoten, fijngemalen
300 ml room of melk
250 g verse kaas

Bereiding:
Snijd een kapje van elke paprika af en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Spoel de paprika’s af onder de koude kraan.

Bereid vervolgens de vulling. Verhit de olie en fruit de ajuin en de knoflook tot de ajuin glazig ziet.  Roer de chilipoeder en daarna het gehakt en de andere ingrediënten erdoor.
Dek de pan af en laat alles 10 minuten zachtjes bakken. Roer het gehaktmengsel af en toe door.

Klop de eiwitten tot ze stijf en droog zijn, klop de eierdooiers in een aparte kom en schep deze voorzichtig door het opgeklopt eiwit.

Wentel de paprika’s eerst door wat bloem en daarna door het eiermengsel. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de paprika’s rondom goudbruin op een matige warmtebron.  Dep ze droog met keukenpapier. Zet ze rechtop in een ovenvaste schaal.

Vul de paprika’s met de picadillo en schik eventuele restjes hiervan om de paprika’s heen. 

Dek de schaal af met een deksel en bak de gevulde paprika’s 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Bereid de saus. Meng de walnoten met de helft van de room of melk en de verse kaas en breng alles op smaak met gemalen kaneel en suiker.

Klop de saus met een houten lepel of staafmixer. Voeg voldoende van de rest van de room toe tot er een dikke vloeibare saus ontstaat. De saus kan koud gebruikt worden. Als je ze liever warm hebt, zet dan het geheel weer even in de oven.

weer naar boven


Sopa de maiz (hartige groentesoep met maïs, uit Guatemala)

Ingrediënten:
1,5 tot 2 liter water
een bouliionblokje
1 grote ui, fijngehakt
1 eetlepel peterselie
1/2 eetlepel selderij
1 grote tomaat, in stukjes
1/4 theelepel peper
1/4 theelepel komijn
1 teentje knoflook
3 grote maïskolven
1 kopje erwten
1 kopje tuinbonen
6 aardappelen, in dobbelsteentjes

Bereiding:
Maak een bouillon van het blokje, ui, peterselie, selderij en tomaat. Verwijder steeds het schuim met een schuimspaan.

Voeg erwten, tuinbonen en aardappelen toe. Laat ca. 10- 15 minuten koken.

Ontdoe de maïs van de kolven en doe ze samen met de knoflook in een blender (of keukenmachine) met genoeg bouillon. Maal alles heel fijn.
Voeg de maïs toe aan de soep, beetje bij beetje. U moet de soep steeds tussen elke toevoeging weer aan de kook laten komen, om zo een dikke soep te krijgen.

Laat nu alles op laag vuur koken tot alles gaar is.

Opmerking: hou een aantal maïskorrels uit de blender en laat die wel meekoken met de soep. Zo zijn er ook volledige maiskorrels in de soep zichtbaar bij het serveren, en dat geeft het geheel toch wat extra voor het oog...

weer naar boven


Pique a lo macho (stoofschotel met rundsvlees en rookworst, uit Bolivia)
Geserveerd met gebakken aardappelen en Tomatensalade uit Chili

Ingrediënten
500 gram rundsvlees (stoofvlees)
degelijke rookworst (bvb Herta boerenrookworst uit de Colruyt)
4 hardgekookte eieren
3 paprika's, rood en groen
1 of 2 rode pepertjes (heet)
1 donker bier
olijven
2 rode uien
tomaat
bouillon
zout, peper, knoflook, komijn
sojasaus (of soja)
sla
aardappelen


Bereiding:

Snij het rundsvlees in reepjes (ongeveer 2.5 cm lang), voeg zout en peper toe en braad het vlees op een laag vuur.  Doe er het bier bij en laat verder garen.
Snij de tomaten in blokjes en de uien in grove repen en bak kort in de pan met een beetje olie.  Doe er vervolgens de knoflook, komijn en eventueel nog peper en zout bij.
Als je eenmaal een goede smaak hebt doe de paprika  erbij.
Snij de pepertjes fijn en snij de rookworst in plakjes
Voeg deze samen met het rundsvlees toe aan het groentenmengsel en meng het geheel goed.

In een andere pan bak je de aardappelen tot ze goudbruin zijn.


Normaal wordt dit in Bolivia geserveerd met een blaadje sla, plakjes gekookte eieren en plakjes tomaat. Wij serveerden het met Tomatensalade uit Chili.(zie hieronder)

weer naar boven


Tomatensalade uit Chili

Ingrediënten:

4 tomaten, in dunne plakjes gesneden
1 ui, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel fijngehakte peterselie
½ eetlepel olie
Zout en peper
¼ theelepel chilipoeder

Bereiding:

1.meng de tomaten, ui en peterselie met de olie en wat zout en peper.
2.Schik de ingrediënten op een ondiepe schaal en bestrooi ze met de chilipoeder.

weer naar boven


Guiso de conejo (konijn met marinade van witte wijn en kruiden, uit Peru)

Ingrediënten

Konijn, 1,5 kg
Zes tenen look
1 thelepel gemalen komijn
1 theelepel oregano (wilde marjolein)
Een halve tas olijfolie
Een kwart tas wijnazijn
150 gram gerookt spek
2 tassen droge witte wijn
12 kleine ajuinen, gepeld maar niet gesneden
Gemalen peper, naar smaak
Zout, naar smaak

Bereiding
Plet en bereid in een mortier een mengsel met de looktenen, de komijn en de oregano, het zout en de peper, de wijnazijn en de helft van de olijfolie.
Doe het konijn in een pot en bedek het met het mengsel dat je bereidde.
Dek af en laat gedurende een achttal uren trekken in een koelkast.

Verwarm de resterende olijfolie in een sauteerpan en bak het in stukjes gesneden spek tot het knapperig is.
Doe het spek met een schuimspaan uit de pan, en doe de stukken konijn in hetzelfde vet. Het konijn aanbraden tot het bruint.
Doe het konijn in een pot, samen met het spek.
Voeg er de rest van de marinade aan toe, evenals de wijn en de ajuintjes. Dek af en laat op een laag vuur garen tot het vlees mals is.
Voeg op het eind ook de zwarte olijven toe.

Haal de stukken konijn en de uien er uit en schik ze op een dienschotel.

Dik de saus op een hoog vuur, bedruip er het vlees mee

Den op met gekookte aardappelen, quinoa of een ander bijgerecht naar keuze. 
Wij kozen voor Quinoa Graneado (zie hieronder)

weer naar boven

Quinoa Graneado

Ingrediënten:
300 gram quinoa uit de Wereldwinkel.
(Quinoa is een lekker en voedzaam graangewas dat groeit in de hoge Andes van Latijns-Amerika)
5 soeplepels olie
1 knoflookteentje
1 ui fijngesneden
Peper en zout
1 liter water


Bereiding:
Warm olie op in een kookpot
laat ajuin en knoflookteentje even opkomen in de olie
Quinoa, zout en peper toevoegen en 4 minuten laten bakken. Quinoa wordt beter als het even wordt geroosterd alvorens het te koken.

Voeg één liter water toe en breng aan de kook.
Als de graantjes hun witte kiem vrijgeven is de quinoa klaar

weer naar boven


Dessert: Kastanjepudding uit Guatemala

Ingrediënten

1 blik kastanjepuree (440 gram)
8 verkruimelde cream crackers
30 gram gesmolten boter
5 eetlepels melk
80 gram bruine basterd suiker
3 eieren
1 theelepel citroensap
mespuntje zout
boter en paneermeel voor de vorm
Hulpmiddelen: 1 pudding vorm

Voorbereiding
Doe de kastanjepuree in een kom, maak de crackers zo fijn mogelijk en roer deze met de boter, de melk en de suiker door de puree.
Splits de eieren.
Roer de dooiers door het mengsel.
Klop de eiwitten stijf en voeg druppelsgewijs het citroensap toe en een beetje zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereidingswijze
Beboter de vorm en het deksel, bestrooi met paneermeel en klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Klop het eiwit nog even op en roer een paar eetlepels eiwit met de rest van het citroensap door het puddingmengsel: Spatel dit daarna voorzichtig door het eiwit.

Breng alles over in de vorm en dek deze af met het deksel of een aluminium folie dat met een touwtje
wordt vastgezet onder de rand.

Zet de vorm op het rooster in de oven tot de pudding de juiste stevigheid heeft verkregen en door en door warm is. (ongeveer 30 minuten)

weer naar boven

De recepten van Kchmob'l, (*)
Wereldrestaurant van 2012


(*) Klik hier en lees alles over deze vreemd klinkende naam