Aperitief: Pisco Sour
Aperitiefhapje: Bunuelos de queso (gefrituurde kaasballetjes)
Voorgerecht: Huevos Picantes (pikante gevulde eieren, op een bedje van sla en vinaigrette  
Sopa di Lima (kippensoep, afgewerkt met diverse kruiden en limoen, uit Peru)  
Vleesgerecht: Peruviaanse Burrito (Wrap met kruidig gebakken mengsel van gehakt, mais en ui, geserveerd met een zurige roomsaus)  
Loma saltado, uit Peru (rundsreepjes en groenten, in olie gebakken, gekruid en geserveerd met aardappel en rijst) 
Dessert: Bolitas de chocolate y coco: kokosballetjes met chocolade, uit Peru  




Pisco Sour


Ingrediënten: voor 4-6 personen
•2 glazen Pisco (Een Peruviaanse sterke drank, gedistilleerd uit druiven, o.a. te verkrijgen bij de Wereldwinkel)
•1 glas limoensap
•Het wit van 1 ei
•100 g poedersuiker
•ijsgruis

bereiding:

Meng alle dranken in een mengbeker en meng goed.
Doe wat ijsgruis in een glas en schenk de drank erover.

weer naar boven



Aperitiefhapje: Bunuelos de queso (gefrituurde kaasballetjes, uit Peru)

Ingrediënten

ongeveer 1 kopje bloem
1/3 kopje koude melk
2 eieren, dooier en wit gescheiden
1 theel. zout
1 kopje geraspte Emmentaler kaas (of oude Manchego of Asiago)
1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas
1-2 koppen olijfolie om in te bakken

Bereiding

Klop de melk, twee eierdooiers en zout in een mengkom goed door elkaar.
Voeg al kloppend de bloem beetje bij beetje erdoor tot een vaste deegachtige massa.
Klop de twee eiwitten stijf en meng ze met een spatel voorzichtig door het bloemmengsel.
Meng met een spatel ook de geraspte kazen door het mengsel..
Verhit de olie op hoog vuur.
Neem met 2 lepels een bolletje van het deeg en laat voorzichtig in de olie zakken (zoals bij oliebollen).
Bak ze 90 seconden op elke kant goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Warm serveren. Goed voor 3-4 porties.


weer naar boven


Huevos Picantes (pikante gevulde eieren met een slaatje en vinaigrette,
uit Peru)

Ingrediënten:

6 hardgekookte eieren (in de lengte doormidden gesneden)
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel ketoembar
± 2 eetlepels mayonaise
1 theelepel fijngesnipperde ui
2 fijngehakte groene pepers (lomboks)
gemengde sla
vinaigrette

Bereiding:

Schep voorzichtig de dooiers uit de hardgekookte eieren.
Druk de dooiers door een fijne zeef boven een schaal.
Roer er zout, de ui, de ketoembar, de mayonaise en de pepers door.
Schep (of met een spuitzak) dit mengsel voorzichtig in de halve eieren terug.
Dek ze af en zet ze in de koelkast tot ze gegeten gaan worden.
Serveer op een bedje van sla en werk af met de vinaigrette

weer naar boven


Sopa di Lima (kippensoep, met diverse kruiden en limoen, uit Peru)

Ingrediënten:

Voor de bouillon:
1/2 soepkip of 500 gr. kipdelen met vel
2 kippenbouillonblokjes
1 bosje koriander (wat blaadjes achterhouden voor de garnering)
1 ui in stukken
1 eetl. komijnzaad gekneusd
zout en peper

olijfolie
1 ajuin grof gesnipperd
1/2 rode pepertje in smalle reepjes
1 eetl. komijnzaad gekneusd
1 eetl. korianderzaad gekneusd
3 trostomaten zonder pitjes en zaadlijsten in kleine stukjes snijden
sap van 2 limoenen

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een pan met 1 1/2 ltr. water en breng aan de kook.
Laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken.
Haal de kip uit de bouillon, verwijder vel en botjes en trek of snijd het vlees in stukjes.
Zeef de bouillon. Eventueel de bouillon laten afkoelen en het vet dan verwijderen.
Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak daarin de ui, de peper en de kruiden glazig.
Doe de tomatenblokjes erbij bak nog 2 minuten mee.
Schep de gebakken groente en het vlees terug in de bouillon, breng weer aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met het limoensap en zout en peper.
Garneer met de achtergehouden en klein gescheurde korianderblaadjes.

weer naar boven


Peruviaanse burrito

Ingrediënten
4 grote tortilla's
300 g rundergehakt
2 tomaten
1 rode paprika
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode chilipeper
60 g rode bonen (blik)
60 g maïskorrels (blik)
2 el tomatenpuree
200 ml vleesbouillon
60 g cheddar (geraspt)
olie
komijnpoeder
peper
zout

Bereiding:

Snij de tomaten in blokjes.
Ontpit de paprika’s en snij ze in stukjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.

Bak het gehakt rul in wat olie. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Roer er de tomatenpuree door en leng aan met de bouillon. Doe er de paprika en tomaten bij en laat 15 minuten inkoken.

Verwarm de ovengrill voor.

Spoel en snipper de chilipepers, zonder de zaadjes. Spoel de bonen en de maïs, en laat uitlekken. Doe ze samen met de chilipeper bij het gehakt. Kruid met komijn, peper en zout.

Verdeel het mengsel over de tortilla’s, rol op en leg ze op de naad op een bakplaat. Bestrooi met de kaas en zet onder de grill tot de kaas gesmolten is. Serveer de burrito's goed warm.

Op het Wereldrestaurant serveerden we de burrito's niet met gesmolten kaas, maar met een zurige roomsaus. Zeer lekker!!

weer naar boven


Loma saltado, uit Peru (rundsreepjes en groenten, in olie gebakken, gekruid en geserveerd met aardappel en rijst) 

Ingrediënten

1 kg rundvlees
3 grote tomaten
3 rode ajuinen
4 aardappelen
Azijn
Sillao of soya saus
2 eetlepels gehakte platte peterselie
zout en peper

Bereiding:

Schil de aardappelen en snij ze vervolgens in lange reepjes
Verhit olie in een pan. Bak de aardappelreepjes goudbruin. Zet de aardappelen vervolgens opzij.

Snij het vlees in lange reepjes (niet te dik en ook geen te lange reepjes).
Verhit olie in een andere pan. Doe het vlees in de pan en kruid het met zout en peper. Bak het vlees.

Snij de rode ajuinen in stukken zodat er ringetjes ontstaan. Doe de ringen in een potje en vul het met water. Voeg enkele scheuten azijn aan toe en zet opzij.

Snij de tomaten in reepjes.
Voeg de tomaten en de afgegoten ajuinringetjes bij het vlees. Even roeren.

Sillao of soya saus toevoegen.
Afkruiden met zout en peper.

De gebakken aardappelen toevoegen.
Vervolgens serveren met rijst.
Afwerken met gehakte platte peterselie.

weer naar boven



Dessert: Bolitas de chocolate y coco, uit Peru

Ingrediënten

350 g pure chocolade
15 g roomboter
1 ½ dl gecondenseerde melk
250 g geraspte kokos

bereiding:
 
Laat de chocolade en de boter smelten in een bain marie.
Roer de gecondenseerde melk door het chocolademengsel en blijf roeren tot het op borstplaat begint te lijken.
Voeg de helft van de geraspte kokos toe, neem de kom uit de pan en roer alles goed door elkaar.

Laat het mengsel afkoelen en vorm het (met natgemaakte handen) tot kleine balletjes.  Wentel ze door de rest van de kokos en laat ze in de koelkast opstijven.

weer naar boven

De recepten van El Buen Vivir,
Wereldrestaurant van 2015