De recepten van Madrina Pilipina,
Wereldrestaurant van 2002


aperitief: Pampagana Masidhing
Carperinia: Filippijnse soep met sinaasappel
Sotanghon: Filippijnse kippensoep
Habas con Chorizos: salade met kikkererwten en hartige worstjes
Rellenong talong: gevulde aubergines
gefrituurde kippenfilets met citroensaus 
dessert: bibinka: cake van rijst en kokos
dessert: flensjes met papaya


Pampagana Masidhing

Ingrediënten:            

Passievruchtenjenever
Tonic
Appelsiensap

Bereiding:

Meng ¼ passievruchtenjenever met ¼ tonic en 2/4 appelsiensap.

weer naar boven


Carperinia 
Filippijnse soep met sinaasappel

Ingrediënten (voor 4 personen):       
 
 2 liter kippenbouillon
 2 sinaasappels in partjes
 peper, zout
 150gr champignons
 100gr gekookte Thaï-rijst
 wat lavasblaadjes
 1 snuifje cayennepeper
 2 voorjaarsuien
 3 eetlepels witte wijnazijn
 
Bereiding:
 
Breng de bouillon aan de kook en roer er de gefileerde sinaaspartjes door met de voorgekookte champignons, de rijst en gehakte lavas.  Breng op smaak met peper, zout, cayenne en wijnazijn.  Roer er de gesnipperde voorjaarsuien door en serveer.

weer naar boven


Sotanghon 
Filippijnse kippensoep

Ingrediënten (voor 4 personen):       

2-3 eetlepels  olie                                       
1 ui, fijngehakt                                             
2 teentjes knoflook, uitgeperst                     
1 prei in dunne ringen gesneden                      
2 wortels, in plakjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in plakjes gesneden
1 liter kippenbouillon
 ½ theelepel paprikapoeder
 150gr rijstvermicelli
 zout en peper


Bereiding:

 
Snijd de kipfilet in dobbelsteentjes.  Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet.  Voeg de prei, wortels en bleekselderij toe en laat deze 5 minuten meefruiten.

Doe de kipfilet, de bouillon en het paprikapoeder erbij en breng het geheel aan de kook.  Laat de soep 2 tot 3 minuten flink doorkoken en voeg de vermicelli toe.

Zet het vuur wat lager, laat de soep 10 minuten zachtjes koken.  Breng op smaak met zout en peper.  Garneer met bieslook en dien direct op..
 
weer naar boven


Habas con Chorizos 
salade met kikkererwten en hartige worstjes

Ingrediënten (voor 4 personen):       

250gr kikkererwten
260gr chorizo (of salami) in plakjes gesneden
2 rode en 1 groene paprika
3 tomaten, in plakjes gesneden
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels azijn
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
 
Bereiding:
 
Doe de afgekoelde kikkererwten, chorizo, paprika’s, tomaten, ui en knoflook in een kom.

Klop de azijn met de olijfolie in een kom en breng deze dressing op smaak met wat zout en peper. 

Giet de dressing over de salade, schep alles door elkaar en dien direct op.
 
weer naar boven


Rellenong talong
gevulde aubergines

Ingrediënten (voor 4 personen):       
 
2 middelgrote aubergines
1 eetlepel olie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 middelgrote ui, fijngehakt
250gr varkensgehakt
1 grote tomaat, ontveld en in stukjes gesneden
1 mespuntje gemalen zwarte peper
8 eetlepels kruim van oud brood
1 ei, losgeroerd
olie voor de frituur

 
Bereiding :
 
Snijd de aubergines in de lengte doormidden.  Leg de stukken enkele minuten in kokend water waaraan een beetje zout is toegevoegd.  Laat ze goed uitlekken en afkoelen..  Schep met een lepel zoveel vruchtvlees uit de aubergines dat er kuipjes ontstaan met een dikte van ongeveer 1 ½ cm.  Hak het vruchtvlees in kleine stukjes.  

Fruit ui en knoflook in de olie licht aan.  Voeg het varkensgehakt toe en laat alles al omscheppende (met een vleesvork) bakken tot het gehakt de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in kruimels uiteenvalt.  

Voeg de stukjes tomaat en het vruchtvlees van de aubergines toe en doe er wat zout en peper bij.  Schep alles goed om en laat het dan gedurende 15 minuten heel zachtjes bakken.  

Voeg er daarna het broodkruim aan toe en schep alles goed om.  

Vul de aubergines met het gehaktmengsel.  Giet er een beetje losgeroerd ei over en bestrooi het daarna met paneermeel of geroosterd broodkruim.  Verhit een bodempje olie in een grote pan en bak de aubergines om en om flink aan.  Dien ze onmiddellijk daarna op.
 
 
Tip :
Men kan de gevulde aubergines ook in een zeer hete (225°C) oven zetten en ze laten bakken tot het paneermeel of geroosterd broodkruim begint te kleuren.

weer naar boven


gefrituurde kippenfilets met citroensaus 

 
Ingrediënten (voor 4 personen):  

zout, peper                                                   
1 koffielepel gemberpoeder                         
1 losgeklopt ei                                                   
125gr rijstvlokken                                          
1 citroen in schijfjes

Voor de saus :
 2dl kippenbouillon
2 eetlepels droge witte wijn
4 sjalotten
zout, peper 
1 snuifje fijne griessuiker

Bereiding :
 
Wrijf de kipfilets in met zout, peper en gemberpoeder.  Wentel door losgeklopt ei en door rijstvlokken en bak in op 185°C voorverhitte frituurolie.  Laat 5 tot 6 minuten bakken tot de stukken kip gaar en goudbruin zijn.  Neem uit het vet, laat uitlekken op keukenpapier en hou warm.  

Breng voor de saus de bouillon aan de kook met de wijn en de gesnipperde sjalotten en laat voor de helft inkoken.  Breng op smaak met peper, zout en suiker en giet over de kip.  
Garneer met citroenschijfjes.

weer naar boven


bibinka

cake van rijst en kokos

Ingrediënten:     
 2dl dikke kokosmelk
2.5dl dunne kokosmelk
225gr rijstebloem
1 theelepel zout
250gr palm- of rietsuiker
½ theelepel gemalen anijs- of karwijzaad

Bereiding:
 
Vermeng een derde van de dikke kokosmelk met de dunne kokosmelk, de rijstebloem en het zout.  Klop tot een glad beslag en kook dit in een au bain-mariepan tot het heel dik is.
Roer geregeld en voeg wat kokosmelk toe als het te dik wordt.  
Roer de suiker erdoor op 2 eetlepels na en klop goed. 

Vet een ronde bakvorm van ca. 23cm in en giet het beslag erin.  Giet de rest van de dikke kokosmelk erover en bestrooi met de rest van de suiker en anijs of karwij.

Dek af met aluminiumfolie en bak in circa 25 minuten gaar in een voorverwarmde, matig hete oven van 190°C.

Neem de folie eraf en bak nog even door tot de bovenkant een mooi bruin korstje heeft; of zet even onder de grill.  

Serveer deze cake warm of koud.

weer naar boven


flensjes met papaya

Ingrediënten:       
     
80gr volkorenmeel
5dl melk
zonnebloemolie
papaya’scitroensap
rietsuiker
kaneel
zout
 
Bereiding:
 
Maak een glad beslag van meel, zout, eieren en melk.  Bak er in olie flensjes van.  Houd ze warm in de oven op een pan zacht kokend water..  Snijd de papaya’s in schijven en leg er een  op elk flensje, bedruppel met citroensap en bestrooi met een mengsel van suiker en kaneel.  Sla de helft van het flesje erover heen.

weer naar boven