De recepten van Silsé Burkinabé,
Wereldrestaurant van 2007


Cocktail Burkina Faso
O Jo Jo Vleesballetjes uit Nigeria
Salade Côte Cap Verte uit Senegal
Gekruide Vruchten en Noten uit Senegal
Ghanese pindasoep met kip
Poulet Ramatoulaye   uit Mali
Mafé uit Senegal
sinaasappeltaart
uit Kameroen


Cocktail Burkina Faso

bereiding:
voor 10 eenheden cocktail mengt men:
6 eenheden fruitsap
2,5 eenheden bananenlikeur (zoals Pisang Ambon)
1,5 eenheden sinaasappellikeur (Triple Sec)

terug naar boven


O Jo Jo Vleesballetjes
uit Nigeria

ingrediënten voor 24 -48 vleesballetjes:

1 kg gehakte biefstuk
2 fijngesneden groene paprika’s
1 fijngehakte, middelgrote ui
1 eetlepel zout
250 gr geschilde en geraspte aardappels
250 gr geschilde en geraspte zoete aardappels
3 eieren

bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Zet die vervolgens 1 uur in de koelkast. Maak dan balletjes van 5 cm en bak die in olie aan alle kanten bruin. Serveer eventueel met groenten en pili-pilisaus.

terug naar boven


Salade Côte Cap Verte
uit Senegal


ingrediënten

2-3 kopjes gemengde sla (met eender welke beschikbare soorten), in reepjes gesneden
4 hardgekookte eieren
1 kop olijfolie (of een andere slaolie)
1/2 kop dragonazijn
1 theelepel lookpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel versgemalen peper
1 eetlepel slakruiden
2 eetlepels honing

bereiding:

Meng de in reepjes gesneden slasoorten in een slakom, en schik de sla nadien op de borden.
Plet de hardgekookte eieren, en strooi uit over de hoopjes sla.
Maak nu de vinaigrette in een kannetje. 
Meng de olijfolie, de dragonazijn, het lookpoeder, het zout, de versgemalen peper, de slakruiden en de honing. 
Schud dit alles goed.
De dressing wordt apart geserveerd, zodat iedereen naar behoefte kan nemen.

terug naar boven


Gekruide Vruchten en Noten

een voorgerecht uit Senegal

ingrediënten:

4 eetlepels olijfolie
120 gram gedroogde dadels zonder pit
60 gram gedroogde abrikozen
60 gram hele blanke amandelen
60 gram cashewnoten
60 gram macadamianoten, gehalveerd
60 gram pecanoten, gehalveerd
de schil van 1 citroen of limoen, geraspt
2-3 eetlepels korianderblaadjes
1 rode spaanse peper, zonder zaadjes en fijngesneden
zout en peper

bereiding:

Verwarm de olie op een middelhoog vuur in een grote koekenpan.
Voeg de gedroogde vruchten en noten toe en bak al roerend tot de abrikozen en de noten beginnen de kleuren.
Van het vuur af de citroen- of limoenschil, de blaadjes koriander en Spaanse peper erdoor roeren.
Alles goed mengen, zout en peper naar smaak toevoegen en zo uit de pan serveren.

terug naar boven


Ghanese pindasoep met kip 

ingrediënten voor 6 personen:

Kip (kotelet, poot) of ander vlees
250 gr pure pindasaus
5 gepelde tomaten
2 rode pepers
1 ½ middelgrote ui
3 tenen knoflook
2 vingerkootjes gember
Zout

bereiding:

De kip wassen, drogen en zouten. 

Kook de pepers en de tomaten. 

Maak een marinade van de gember, knoflook en een halve ui door deze met wat water te mixen in de blender of met een staafmixer. 

Zet de kip (met de marinade) op het vuur, voeg een beetje water toe en laat 5-10 minuten sudderen. Snij de ajuin, en voeg bij de kip. 

Maak de tomaten en pepers in de blender fijn, doe er een beetje water bij en voeg bij de kip. Laat ongeveer 10 minuten sudderen.

Los de pindapasta in water op tot een vloeibaar geheel ontstaat. Dat gaat sneller door met de handen te knijpen en steeds een beetje water bij te voegen. Doe dit bij de kip. Laat het geheel sudderen tot olie komt bovendrijven. 

terug naar boven


Poulet Ramatoulaye

gebraden kip met pikante saus uit Mali

ingrediënten voor 4 - 6 personen


1 braadkip (1,5 kg)
3 teentjes knoflook
Het sap van 1 citroen
4 hele, kleine ajuinen, gepeld
8 champignons
2 stengels bleekselder, in stukjes gesneden
3 eetlepels tomatenpuree
1 chilipeper, in plakjes gesneden
10 peperkorrels, gekneusd
Zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190° C.
Snijd 1 teentje knoflook in flinterdunne plakjes. Prik de kip een aantal malen in met de punt van een scherp mes en stop de plakjes knoflook in de sneetjes in de kip.

Doe de kip in een braadpan en giet de helft van het citroensap eroverheen.

Pers de overgebleven 2 teentjes knoflook uit en doe deze samen met de rest van de ingrediënten, behalve hat citroensap, bij de kip. Giet een kopje water over de kip om hem vochtig te houden.

Dek de braadpan af en braad de kip 1 ½ tot 2 uur in de hete oven, onder regelmatig bedruipen met het braadvocht. Besprenkel de kip vlak voor het opdienen met de rest van het citroensap.

Tip : U kunt eventueel andere ingrediënten zoals wortels gebruiken en ook aardappelen rondom de kip schikken.

terug naar boven


Mafé 
Lamsstoofpotje met pindasaus uit Senegal

ingrediënten:

2 eetlepels arachide-olie
1 grote ui, fijngehakt
1 kg lamsstoofvlees, in stukjes van 4 cm
100gr gladde pindakaas
3,5dl koud water
5 eetlepels tomatenpuree
5dl heet water
4 grote wortels, geschrapt en in stukken
3 takjes verse tijm
2 laurierbladeren
Zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Laat in een zware pan de olie heet worden en fruit de ui op een middelhoog vuur. 
Voeg daarna de stukken vlees toe en bak die aan alle kanten lichtbruin.

Meng in een kommetje de pindakaas met het koude water en giet dit mengsel over het vlees.

Leng de tomatenpuree aan met het hete water, voeg deze vloeistof toe en roer totdat alles goed gemengd is.

Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe, zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren zachtjes gedurende 1 uur pruttelen. Verwijder de tijm en het laurierblad.

Opdienen met couscous of met rijst.

terug naar boven


sinaasappeltaart
uit Kameroen

ingrediënten:

200 gr zachte boter
150 gr gewone suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
250 gr zelfrijzende bloem
1 appelsien
poedersuiker

bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Pers de appelsienen en rasp de schillen.
Klop de 4 eiwitten stijf voor een luchtiger resultaat. 
Meng de eierdooiers, gewone suiker, vanillesuiker, bloem en boter. 
Voeg het sap van een halve appelsien toe en de helft van de geraspte schillen. 
Voeg als laatste voorzichtig het geklopte eiwit toe en roer om.

Bak 35 minuten op 155 graden. (gebruik een niet al te hoge vorm, max 3-4 cm)

Maak glazuur van de rest van het appelsiensap (wellicht niet allemaal of het wordt té vloeibaar) en het poedersuiker. 
Bestrijk de nog warme cake en bestrooi met de rest van de appelsienschilfers terwijl het glazuur nog niet gestold is. 

Smakelijk!

terug naar boven