Dit jaar stond in de campagne van Broederlijk Delen het land Burkina Faso in de kijker.
Een aantal recepten kwamen dan ook uit dit land. Maar ook de buurlanden uit West-Afrika zorgden voor de nodige inspiratie voor deze editie van het Wereldrestaurant.
Aperitief: Jungle Juice
Aperitiefhapje: Lamsgehaktballetjes (Burkina Faso)
Voorgerecht (vegetarisch): Kosie - pikante bonenhapjes met ui en tomatensaus (Ghana)
Soep:Kruidige groentesoep met pinda (Burkina Faso)
Vleesgerecht: Lubhya - stoofschotel met schapenvlees en sperziebonen (Niger)
vleesgerecht: Kip ramatoulaye - gebraden kip met pikante saus (Mali)
vegetarisch gerecht: Yataklete kilkil - aardappelschotel met bloemkool, brocoli en kruiden (Ethiopië)
dessert: Passievruchtbavarois (Kenia)
Aperitief: Jungle Juice
Ingrediënten:
Donkere rum (1,5 deel)
Ananassap (1 deel)
Passievruchtsap (1 deel)
Limoensap (sap van een kwart tot een halve limoen per glas)
ijsgruis
Garnering: een partje van een ananasschijf
bereiding:
doe de rum, het ananassap en het passievruchtsap in een shaker. Voeg het limoensap toe, en meng alles goed.
Vul een glas voor een derde met ijs.
Giet het drankmengsel over het ijs tot het glas gevuld is en breng de garnering aan op de rand van het glas.
weer naar boven
Aperitiefhapje: Lamsgehaktballetjes - gefrituurde en gekruide balletjes, uit Burkina Faso
Ingrediënten
1 kopje grof gesnipperde ajuinen
½ theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel knoflook poeder
1 theelepel gemalen rode pepers
l theelepel koriander (gepoederd)
1 theelepel zout
4 eetlepers pinda-olie
750 g gekookt lamsvlees (restjes zijn prima)
3 grote eieren, lichtgeklopt
¼ kopje chapelure of broodkruimels
Bereiding
Bak in een grote koekenpan de uien met kaneel, gember, knoflookpoeder, paprika, koriander en zout in de pindaolie tot de uien zacht maar niet bruin zijn.
Snijd het lamsvlees in kleine stukjes en meng met het uimengsel.
Meng de eieren en een deel van de chapelure of broodkruimels in het mengsel.
Vorm in kleine balletjes en rol in chapelure of broodkruimels en laat even rusten.
Bak ze ongeveer 4 minuten in de frituur bij 180°C, tot ze bruin zijn.
Serveer ze met een pikante saus. Voorzie prikkers
weer naar boven
Voorgerecht: Kosie, pikante bonenhapjes met ui en tomatensaus - uit Ghana
Deze snack wordt in het Noorden van Ghana vaak op straat verkocht.
Ingrediënten:
250 g zwarte-ogenbonen, gekookt
1/2-1 ui, fijngehakt
1 groene chilipeper of 1 theelepel chilipoeder
1 ei
olie
water
enkele uienringen
zout
Bereiding:
Laat de bonen goed uitlekken en prak ze met een vork in een kom.
Voeg de fijngehakte ui en de chilipeper toe en meng alles tot er een gladde massa ontstaat.
Doe het ei, een scheutje water en wat zout erbij en klop de bonenmassa tot deze luchtig is.
Verhit wat olie (circa 5 cm diep) in een pan nnet een dikke bodem en bak hoopjes van het bonenmengsel aan beide kanten goudbruin.
Laat de bonenhapjes uitlekken op keukenpapier, doe ze op een schaal en garneer ze met rauwe of gebakken uienringen, chutney of tomatensaus.
weer naar boven
Groentesoep met pinda: een rijke kruidige soep - uit Burkina Faso
Ingrediënten:
2 wortels
2 uien
3 groene uien, pijpajuin of bieslook
1 gele paprika
1 zoete aardappel
1/2 kop pindakaas
1 kop tomatensap
3 kopjes plantaardige bouillon
2 teentjes knoflook
2 plakjes verse gember
1/2 theelepel cayennepeper of 2 chilipepers
1 el bruine suiker
zout
peper
Bereiding:
Hak alle groenten en knoflook fijn. Niet al te zorgvuldig, want alles wordt nadien gepureerd.
Bak pepers, wortels, gewone uien, knoflook, gember en cayenne in geoliede pan gedurende 2 minuten.
Voeg zoete aardappel en bouillon toe, breng aan de kook en laat het 10 minuten sudderen.
Mix of pureer in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg de pindakaas en het tomatensap toe.
Voeg suiker, zout en peper toe.
Serveer met garnering van gesnipperde bieslook, pijpajuin of verse groene uien.
weer naar boven
Lubhya: stoofschotel met schapenvlees en sperziebonen - uit Niger
Ingrediënten
500 g lamspoelet
1 ui, fijngehakt
500 g sperziebonen
saffraan of kurkuma
1 kopje vleesbouillon
2 chilipepers, fijngehakt
Olijfolie
Bereiding:
Verhit de olie en fruit de uitjes tot ze glazig zijn.
Voeg het vlees toe en bak dit al roerend bruin.
Voeg de bonen toe. Eventueel vooraf de bonen al halfgaar koken in licht gezouten water.
Strooi er wat zout en peper overheen en roer er een mespuntje saffraan (of een lepeltje kurkuma) door.
Blus het gerecht af met vleesbouillon, dek de pan af en laat alles 30 minuten smoren.
Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de pepertjes toe.
Severen met brood..
weer naar boven
Chicken ramatoulaye: gebraden kip met pikante saus - uit Mali
Ingrediënten
1 braadkip (1,5 kg)
3 teentjes knoflook
het sap van 1 citroen
4 hele, kleine uien, gepeld
8 champignons
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
3 eetlepels tomatenpuree
1 chilipeper, in plakjes gesneden of 1 - 2 theelepels chilipoeder
10 peperkorrels, gekneusd zout peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Prik de kip een aantal malen in met de punt van een scherp mes en snijd 1 teentje knoflook in flinterdunne plakjes. Stop de plakjes knoflook in de sneetjes in de kip.
Doe de kip in een braadpan en giet de helft van het citroensap eroverheen.
Pers de overgebleven 2 teentjes knoflook uit en doe deze samen met de rest van de ingrediënten, behalve het citroensap, bij de kip.
Giet een kopje water over de kip om hem vochtig te houden.
Dek de braadpan af en braad de kip 1½ tot 2 uur in de hete oven, onder regelmatig bedruipen met het braadvocht. Besprenkel de kip vlak voor het opdienen met de rest van het citroensap.
Tip: U kunt eventueel andere groenten, zoals wortels, gebruiken en ook aardappelen rondom de kip schikken.
weer naar boven
Yataklete kilkil: vegetarisch aardappelgerecht met bloemkool, brocoli en kruiden - uit Ethiopië
Ingrediënten
500 g nieuwe aardappelen
2-3 bosjes broccoli, in stelen en roosjes verdeeld
3 grote wortels, in plakjes
6-8 bloernkoolroosjes, kleingesneden
25-40 g boter of ghee
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel kurkuma
1-2 theelepels geraspte nootmuskaat
stukje gemberwortel van 1 cm, geschild en fijngehakt
1 kruidnagel
zout en peper
bereiding:
Kook of stoom de aardappelen, de broccolistelen en de wortels 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
Voeg de broccoli- en bloemkoolroosjes toe en laat ze 5 minuten meestomen of meekoken. Laat de groenten goed uitlekken.
Verhit de boter en fruit de ui en de knoflook, tot de ui glazig ziet.
Voeg de kurkuma, nootmuskaat, gemberwortel en kruidnagel toe en laat ze 1 minuut meefruiten.
Schep de gekookte of gestoomde aardappelen en groenten door het uienmengsel, voeg wat zout en peper toe en laat het geheel 6 tot 8 minuten roerbakken.
weer naar boven
Dessert: Passievruchtbavarois - uit Kenia
Ingrediënten
12 passievruchten
1 eetlepel gelatinepoeder, geweekt in enkele eetlepels koud water
het sap van 2 sinaasappelen
suiker
2 eieren, gesplitst
bereiding:
Snijd de passievruchten doormidden en doe het vruchtvlees (met pitjes) in een steelpan. Voeg 250 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Zet de warmtebron heel laag en laat het mengsel nog 1 minuut zachtjes koken.
Zeef het passievruchtenmengsel in een kom en voeg wat suiker, het sinaasappelsap en de geweekte gelatine toe.
Giet het mengsel terug in de pan en laat het al roerend doorwarmen op een lage warmtebron tot de gelatine is opgelost. Laat alles afkoelen.
Klop de eierdooiers los, roer ze door het afgekoelde passievruchtenmengsel en laat dit staan tot het mengsel lobbig begint te worden,
Sla de eiwitten stijf en schep ze door het vruchtenmengsel. Doe dit in een glazen schaal of wijnglazen en zet in de koelkast tot de bavarois gestold is.
Dien op met slagroom, yoghurt, ijswafels of koek.
weer naar boven
De recepten van het
Wereldrestaurant van 2017