aperitief: Mojito (Cuba)
soep: pesto met pindanoten

Xinxim de galinha (Brazilië)
Rundvleesschotel met cacao (Mexico)
Chiles en nogada
Wereldcake



aperitief: Mojito (Cuba)

ingrediënten

2 theelepels suiker
sap van een halve limoen of citroen
3 takjes verse munt (yerba buena)
1 borrelglaasje lichte  rum (uit de Wereldwinkel)
ijsblokjes
mineraalwater met bubbels

bereiding

Doe de suiker, citroensap en munt in een cocktailglas. Kneus de munt. Voeg de rum toe en roer. Doe de ijsblokjes erbij en vul het glas op met mineraalwater.

weer naar top:

soep: pesto met pindanoten

weer naar top:


Xinxim de galinha (kip op de wijze van Bahia, Brazilië)

Ingrediënten:

1 of 2 stukken kip per persoon
2 knoflook
4 tomaten
1 paprika
2 ajuinen
het sap van 1 limoen
olijfolie
Zout en peper (of chilipoeder)
1/4 liter kokosmelk
1 à 3 soeplepels palmolie naar smaak
1 grote soeplepel pindapasta
verse peterselie
verse koriander
een handvol gedroogde,  gemalen garnalen

Bereiding: marineren : 4 uur ; stoven: 1 uur

Het vlees 4 tot 12 uur laten trekken in oliefolie met de geplette knoflook, het limoensap, zout en peper.  Hoe langer het vlees kan marineren,  hoe beter de smaak.

Het vlees aanbraden in een stenen ovenschotel met deksel en op een bord wegzetten.

De ajuinen fijnhakken, en de paprika in reepjes snijden. In de ovenschotel de ajuin en de paprika fruiten in wat olijfolie. De gemalen garnalen toevoegen, evenals de pindapasta, de gepelde en in stukjes gesneden tomaten, zout en peper (of chilipoeder), een deel van de gehakte peterselie en koriander.

De stukken vlees toevoegen en alles ten minste een uur zachtjes laten stoven.

Aan het eind van de kooktijd de kokosmelk en de palmolie toevoegen. Tenslotte de rest van de peterselie en de koriander erover strooien.

Opdienen met rijst.

weer naar top:


Rundvleesschotel met cacao (Mexico)

De Azteken kenden de verrukkingen van cacao al lang voor de komst van de Spanjaarden in de 16° eeuw.  Men serveerde heel vaak chocoladesaus bij hartige gerechten, en het onderstaande recept is hier een voorbeeld van.

Ingrediënten:

50 g hele walnoten
1 ajuin, fijngehakt
1 chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt
3 teenjes knoflook
2 eetlepels rozijnen
1,5 eetlepel cacaopoeder
0,5 kg gepelde tomaten
olie
1 theelepel gemalen kaneel
4 kruidnagels
1 wortel, in plakjes gesneden
25 g walnoten, grof gehakt
300 ml bouillon
1 kg magere runderlappen, in blokjes gesneden

bereiding

verwarm de oven voor op 150 °C 
Pureer de hele walnoten, ajuin, chilipeper, knoflook, rozijnen, cacaopoeder en tomaten met een keukenmachine tot er een gladde massa ontstaat. 

Verhit een beetje olie in een grote pan en roer de kaneel en de kruidnagels erdoor.  Voeg de wortelplakjes toe en fruit ze 1 minuut. 

Doe het tomatenmengsel en de gehakte walnoten erbij en laat het geheel 5 minuten al roerend koken.  Let op dat het mengsel niet aanbrandt.  Voeg de bouillon toe en roer alles goed door elkaar. 

Verhit een beetje olie in een schone pan en bak de blokjes rundvlees rondom goudbruin.  Voeg de walnotensaus toe en roer alles weer goed door. 

Giet het mengsel in een ovenvaste schaal, bak het gerecht 1,5 uur in de oven tot het vlees gaar is en dien het op met gekookte rijst of aardappels en verse groenten of een salade.

weer naar top

Chiles en nogada (gevulde paprika’s, Mexico)

Ingrediënten:

6 groene paprika’s
2 eieren, gesplitst
bloem
4 eetlepels olievoor de vulling: picadillo
2 eetlepels olie
1 ajuin, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 theelepel chilipoeder
500 g mager rundergehakt
0,5 kg gepelde tomaten
50 g rozijnen
1 zure appel, geschild en in stukjes gesneden
60 g amandelen, gehakt
zout en peper
voor de saus:
125 g walnoten, fijngemalen
300 ml room of melk
250 g verse kaas

Bereiding: 

Snijd een kapje van elke paprika af en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.  Spoel de paprika’s af onder de koude kraan. Bereid vervolgens de vulling.  Verhit de olie en fruit de ajuin en de knoflook tot de ajuin glazig ziet.  Roer de chilipoeder en daarna het gehakt en de andere ingrediënten erdoor, dek de pan af en laat alles 10 minuten zachtjes bakken.  Roer het gehaktmengsel af en toe door. 

Klop de eiwitten tot ze stijf en droog zijn, klop de eierdooiers in een aparte kom en schep deze voorzichtig door het opgeklopt eiwit. 

Wentel de paprika’s eerst door wat bloem en daarna door het eiermengsel.Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de paprika’s rondom goudbruin op een matige warmtebron.  Dep ze droog met keukenpapier.  Zet ze rechtop in een ovenvaste schaal.Vul de paprika’s met de “picadillo” en schik eventuele restjes hiervan om de paprika’s heen.  Dek de schaal af met een deksel en bak de gevulde paprika’s 20 minuten in de voorverwarmde oven.Bereid de saus: meng de walnoten met de helft van de room of melk en de verse kaas en breng alles op smaak met gemalen kaneel en suiker. 

Klop de saus met een houten lepel of staafmixer.  Voeg voldoende van de rest van de room toe tot er een dikke vloeibare saus ontstaat.  Saus kan koud gebruikt worden.  Als je ze liever warm hebt, zet dan het geheel weer even in de oven.

weer naar top

Wereldcake
een gerecht uit het Wereldwinkel kookboek

Ingrediënten

170 g boter
170 g rietsuiker of honing
225 g gedroogde vruchten (abrikozen, rozijnen, dadels, vijgen,...)
30 g noten (brazil, pecan, cashew,... uit de wereldwinkel)
1 geplette banaan
15 g geraspte kokos
60 g havervlokken
1 ei
170 g voltarwemeel +1 koffielepel bakpoeder,  ofwel 170 g zelfrijzende bloem

bereiding

Best wordt de cake gemaakt 1 tot 2 dagen voor hij wordt opgediend.  Dit om het verkruimelen te voorkomen.

Noten en gedroogd fruit in kleine stukjes snijden.
Laat al roerend de boter en de suiker smelten, op een laag vuurtje.  Voeg de andere ingrediënten erbij. Meng alles tot er een vast geheel ontstaat.  Voeg eventueel wat water toe alshet te droog is.

Doe het dan in een beboterde bakvorm, en laat gedurende 45 minuten bakken op 180 ° c.
Neem na het bakken de cake uit de oven en snijd hem in stukjes van ongeveer 5 cm bij 5 cm.
Laat afkoelen in de bakvorm

weer naar top











De recepten van Fiesta latina,
Wereldrestaurant van 2001