De recepten van Kumbira tsika,
Wereldrestaurant van 2006


Cocktail Pilipina
Misua Patola (Filippijnse mie-soep)
Kilowin talong sa gata (salade van gegrilleerde aubergines)
Afritadang baboy (gebakken varkensvlees in tomatensaus)
Filippijnse Runderstoofpot
Filippijnse nasi goreng
Banana Cookies



Cocktail Pilipina

terug naar boven


Misua Patola

Filipijnse mie-soep

ingrediënten:

100 gr rundergehakt
peper en zout
1,5 liter kippebouillon
1 teentje look
1 courgette
1 grote ui
2 eetlepels olie
120 gram mihoen

Bereiding:

Breng het gehakt op smaak met peper en zout en vorm er kleine balletjes van.
Snij of maal de knoflook en de ui fijn.

Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook en de ui glazig. 
Voeg de kippenbouillon toe en laat de bouillon 15 minuten zachtjes koken en voeg dan de gevormde gehaktballetjes toe.

Maak de courgette schoon en snijd deze in dunne plakjes/schijfjes. 
Voeg de plakjes courgette bij de bouillon en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Voeg als laatste de mihoen toe en haal de mihoen tijdens het roeren uit elkaar.
Als de mihoen gaar is kan je de soep opdienen.terug naar boven

terug naar boven


Kilowin talong sa gata
salade van gegrilleerde aubergines


Wij gebruiken hiervoor de hete kooltjes van de barbecue om de aubergines te grilleren en om het geraspte kokos dat speciale houtskoolaroma te geven. Denk eraan dat de ingrediënten 1 ½ uur moeten staan.

ingrediënten:

3 tomaten, kleingesneden
1 lente-uitje, fijngehakt
½ eetlepel zwarte peperkorrels, geplet
2 eetlepels azijn
500 gram aubergines, in plakjes gesneden. Koop het liefst lange, smalle aubergines
125 ml kokosmelk
zout

bereiding:

Doe de tomaten, lente-uitjes, de peperkorrels en de azijn in een kom, roer alles goed door en laat het mengsel 1 uur staan.

Rooster de plakjes aubergines tot ze zacht zijn en doe ze in een kom.

Bedek de aubergines met het tomatenmengsel en laat alles nog 30 minuten staan.

Giet de kokosmelk over de auberginesalade, voeg wat zout toe en schep alles heel even om.

terug naar boven


Afritadang baboy
gebakken varkensvlees in tomatensaus


ingrediënten:

450 gram varkensvlees
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
1 ui
125 ml tomatensaus
125 ml water
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
1 eetlepel patis*
1 rode paprika
2 aardappelen
2 eetlepels paneermeel of maïzena

* Patis is een heldere amberkleurige saus gemaakt van gefermenteerde vis/garnalen. Kan vervangen worden door Nam Pla (vissaus).

bereiding:

Snij het vlees in 4 plakken. 
Snijd de ui in dunne plakjes en snipper de knoflook fijn. 
Snijd de paprika in dunne reepjes en de aardappelen in vieren.

Wrijf het vlees in met peper en zout en laat dit 15 minuten intrekken.

Verhit in een koekepan de olie en bak het vlees lichtbruin. Giet de overtollige olie af. 
Voeg de knoflook, de ui, de tomatensaus, het water en de patis toe en laat 35 minuten afgedekt zachtjes stoven totdat het vlees gaar is. 
Dan de aardappelen en de paprika toevoegen en het geheel nog 10 minuten zachtjes stoven totdat de aardappelen gaar zijn. 
Meng zoveel paneermeel/maïzena door het vocht als nodig om de saus te binden.

terug naar boven


Filippijnse Runderstoofpot

ingrediënten:

2 eetlepels olie
500 gram doorregen runderlappen, in stukken
1 grote ui, grofgesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel chilipoeder
1 pot vleesfond (380ml)
25 gram witte rijst
40 gram pinda’s
250 gram sperziebonen, schoongemaakt
1 grote aubergine, in blokjes
2-3 eetlepels Thaïse vissaus
1-2 eetlepels sojasaus

bereiding :

Verhit olie in een braadpan, en bak het vlees (in gedeelten) bruin op hoog vuur in 5 minuten. Leg het op een bord.In het bakvet moet je nu ui en knoflook met chilipoeder gedurende 3 minuten fruiten. 

Voeg vlees en vleesfond toe en breng het geheel pittig op smaak met peper en zout. 
Laat het vlees nu afgedekt in 2-3 uur zachtjes gaarsudderen. 

Intussen rooster je in een droge koekenpan rijst goudbruin. Blijf omscheppen. 
Laat de rijst nadien op een bord afkoelen. 

Maal in een keukenmachine of in een vijzel de geroosterde rijst en pinda’s fijn.

Roer rijst en pinda’s vervolgens door het stoofvocht. Schep dan de sperziebonen en aubergine door stoofvlees, en laat in 30 minuten zachtjes gaarstoven. Voeg een scheutje water toe als de saus te dik wordt. 

Breng het geheel op smaak met vissaus en sojasaus. 
Eventueel bestrooien met koriander en/of bosui. 

Dit gerecht is lekker met rijst.

terug naar boven


Filippijnse nasi goreng

Op het Wereldrestaurant gebruiken  we dit als een bijgerechtje, en daarom lieten we het vlees weg. Als je het mét vlees klaarmaakt, is dit een lekker eenpansgerecht.

ingrediënten:

8 kopjes gekookte rijst (ongeveer 300 gram ongekookt)
3 eieren
1 lapchang worstje in stukken gesneden
4 eetlepels arachide olie
3 eetlepels gehakte knoflook
2 eetlepels gehakte verse gember
1 bosje lente-uitjes
3 eetlepels sojasaus (ketjap)
1 theelepel zout
1 theelepel witte peper

bereiding:

Verhit 2 eetlepels olie in een wok/wadjan en bak onder voortdurend roeren de eieren totdat ze gestold zijn. Schep de eieren dan uit de wok. 

Voeg 2 eetlepels olie toe en bak daarin de knoflook en de gember. Dan het lapchang-worstje en de gesneden lente-uitjes toevoegen en -onder voortdurend omscheppen- de rijst. 
Voeg dan de eieren, de sojasaus, het zout en de witte peper toe. 

Bak de rijst goed heet op. Serveer.

Variatie: 

Vervang de lapchang worst door tahu/tofu en grof gesneden lomboks of rawits

terug naar boven


Banana-cookies

ingrediënten voor ongeveer 70 koekjes:

200 gram havervlokken
200 gram boter
180 gram bruine suiker
¼ theelepel zout
1 theelepel kaneel
¼ theelepel pigment
¼ theelepel nootmuskaat
1 ei
2 bananen (in de schil maximum 400 gram)
150 gram bloem
100 gram gemalen amandelen
200 gram bittere couverturechocolade


bereiding:

Rooster in een pan de havervlokken met 1 eetlepel boter al roerend lichtbruin en laat ze afkoelen.
Roer in een kom de rest van de boter met de suiker, het zout en de kruiden glad, en roer er het ei door. 

Prak de gepelde bananen grof met een vork, er mogen nog stukjes te zien zijn. Roer de bananen door het botermengsel. 

Vermeng de afgekoelde havervlokken met de boter en de gemalen amandelen en roer dit door het boter- bananenmengsel. 

Leg het deeg met een theelepel in hoopjes op een niet beboterde bakplaat en bak de cookies in de op 200°C voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten knapperig bruin. 

Dompel de voet van de afgekoelde cookies in gesmolten en getempereerde couverture-chocolade en laat ze op vetvrij papier drogen.

tempereren van couverture-chocolade

Couverture bestaat uit cacao, suiker en cacaoboter, en smelt bij ongeveer 35°. 
De juiste temperatuur om gesmolten couverture te bewerken, is echter 32°. Bij hogere temperaturen, scheidt de cacaoboter zich af, en krijg je niet het glanzende, gelijkmatige resultaat dat je nodig hebt. Bovendien bindt de cacaoboter zich alleen op een goede manier met de cacao als ze van beneden naar boven op 32° wordt getempereerd.

Warm eerst een deel van de couverture in een bain-marie op met water van 50°. Dit is een zeer vloeibaar geheel.
Haal uit de bain-marie, voeg fijngesneden of -gemalen couverture toe, en roer. Je verkrijgt een dik vloeibaar geheel van minder dan 32°.  

Plaats de pot weer in een bain-marie met water van 35 °, en warm op tot de couverture een temperatuur van 32 ° bereikt. Dit is het moment om de koekjes hun laagje couverture te geven.

terug naar boven