De recepten van Kisheri ké Cameroon,
Wereldrestaurant van 2003


Rum-ananas cocktail
Senegalese groentensoep met appels
Met rijst gevulde tomaten, een vegetarisch slaatje uit Afrika
Taushe: schapenstoofschotel uit Afrika
Gegrilde kip met honing
Bijgerecht: kruidige stoofpot van zoete aardappelen
Bijgerecht: gekruide wortelen
Dessert: pindakoekjes
Dessert: gegrilde banaan met honing en kokos


rum-ananas cocktail 
een aperitiefje uit eerlijke handel

Meng 4 eetlepels gezoete kokosmelk met 2 borrelglaasjes witte “Ron Varadero” rum (3 jaar), gedistilleerd uit het beste suikerriet van Cuba.  Schenk er ¼ l ananassap bij en schep 1 eetlepel poedersuiker in het mengglas.  Meng goed tot een homogene drank.  Schep een paar ijsblokjes in een longdrinkglas en giet er de cocktail over. 

Serveer koel.

(uit: de wereld aan tafel.  Smeltkroesrecepten met Oxfam Wereldwinkels.  Van de auteur Mimi Smith)

weer naar boven


groentensoep met appels

uit Senegal

ingrediënten:
1 grote ajuin, fijngehakt
1 teentje knoflook
175 gram tomaten
1 middelgrote moesappel
15 g boter
1 eetlepel olie
1/2 eetlepel kerrie
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel zout
30 g bloem
1  1/4 liter kippenbouillon
1/2 eetlepel citroensap
peterselie

bereiding:

Fruit in een pan de knoflook en de ajuin in de boter en de olie tot ze goudgeel zijn.
Voeg de tomaten toe, evenals een halve appel die in kleine stukjes gesneden is.

Kruiden en zout bijdoen.  Alles ongeveen 5 minuten laten fruiten in een afgedekte pan.  Af en toe roeren.

Roer de bloem met een weinig bouillon aan.  Dit bij de rest van de bouillon voegen en in een open pan 30 minuten zachtjes laten koken.

Pureer de soep.  Roer het citroensap erdoor, breng de soep op smaak met zout en peper.
Voeg de andere helft van de appel er geraspt aan toe.  

Afwerken met peterselie.

weer naar boven


met rijst gevulde tomaten
een vegetarisch slaatje uit Afrika:

ingrediënten:

100 g rijst
enkele eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
1 eetlepel yoghurt
3 kleine verse pepers
2 ajuinen
1 eetlepel olie
6 tomaten
verse peterselie

bereiding:

Laat de rijst gedurende een kwartier gaar koken.

Meng ondertussen de mayonaise met de mosterd en de yoghurt tot een sausje
terwijl de rijst in een zeef afkoelt, worden de pepers gewassen, de pitjes eruit verwijderd, in een pan lichtjes gebakken en in zeer kleine stukjes gesneden

Hak de ajuinen zeer fijn en fruit ze in een beetje olie.  Let op dat ze niet bruin worden.

Meng de pepers en de ajuinen onder het sausje en voeg ook de rijst eraan toe.

Verdeel de rijst over de doorgesneden en uitgeholde tomaten en dien op op een bedje van peterselie.

weer naar boven


taushe

schapenstoofschotel uit Afrika voor 6 - 8 personen

ingrediënten:

stuk lamsbout van 2 kg
zout en peper
25 g boter
1 eetlepel olie
2 grote uien, in ringen
6 kruidnagelen, geplet
1 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel kerriepoeder
4 teentjes knoflook, uitgeperst
5 tomaten
1 eetlepel gemalen koriander
1/2 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel chilipoeder
4 grote aardappelen, in de lengtedoorgesneden
75 g zwarte olijven, ontpit

bereiding:

Wrijf het vlees in met zout en peper en bak het rondom goudbruin in de hete boter en olie. Schep het vlees uit de pan en fruit de uien tot ze licht tot goudbruin zijn.

Roer kruidnagelen, komijn, kerriepoeder en knoflook door de gefruite uien, laat het geheel nog 1 minuut fruiten en voeg de tomaten toe.

Strooide koriander, kaneel en chilipoeder over het tomaatmengse doe het gebakken vlees terug in de pan.

Schik de aardappelen rondom het vlees en bedruip alles met uienmengsel. Giet een bodem water in de pan en laat het gerecht 1 tot 2 uur zachtjes koken in de afgedekte pan tot het vlees gaar is. Bedruip het vlees regelmatig met het stoofvocht.

Schep de olijven door het gerecht en dien direct op.

weer naar boven


gegrilde kip met honing

ingrediënten:

1 kleine ui, in plakjes gesneden 
1 teentje knoflook, fijngehakt 
2 eetlepels olie 
1 blik tomaten, gesneden 
2 eetlepels worcestersaus 
1 eetlepel honing 
zout en peper 
250gr rijst 
6 drumsticks 
gegrilleerde champignons 
1 tomaat , in plakjes

Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in, de hete olie, voeg de tomaten., honing. worcestersaus en wat zout en peper toe en laat deze saus 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken en binden.

Kook intussen de rijst in een aparte pan, laat hem goed uitlekken en houd hem warm.

Doe de drumsticks in een grillpan (of barbecue) en bestrijk ze met de honingsaus. Rooster ze 10 tot 15 minuten, onder een hete grill.  Draai ze regelmatig om en bestrijk ze met de saus  tot ze gaar zijn.

Schik de drumsticks op de rijst en garneer het geheel met de champignons en tomaat. 
Geef de rest van de saus er apart bij.

weer naar boven


bijgerecht: kruidige stoofpot van zoete aardappelen


Ingrediënten : (voor 4 personen)

4 eetlepels citroensap 
3 of 4 theelepels heldere honing 
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel chilipoeder 
2 eetlepels olijfolie 
750gr zoete aardappelen, in blokjes van l cm
1 ui, fijngehakt 
2 tenen knoflook fijngehakt 
4 eetlepels water 
zout

bereiding:
Meng 1 eetlepel citroensap met alle honing, kaneel en chilipoeder. Hou het mengsel apart.

Verhit de olie in een grote koekepan met dikke bodem en bak de zoete aardappelen 10 minuten ; roer af en toe. 

Voeg ui, knoflook, zout, resterend citroensap en water toe en laat de uien in ca. 5 minuten wat kleur krijgen ; roer af en toe. 

Voeg het honingmengsel toe, bak nog 2 ininuten al roerend en dien het gerecht op.

weer naar boven


bijgerecht: gekruide wortelen

bereiding:
Kook 1 kg jonge worteltjes in plakjes gedurende 3 minuten.  Fruit 1 fijngehakte ui en 2 tenen knoflook in olijfolie. 

Voeg de wortelen, 1 dl groenten-  of kippebouillon, 1 theelepel heldere honing, 1 theelepel harissa, 1 theelepel komijn,
1 theelepel koriander en zout en peper toe. 

Bak het geheel nog 10 tot 12 minuten. Roer er fijngehakte peterselie door en dien warm of koud op.

weer naar boven


Dessert: pindakoekjes


Ingrediënten: 

2 eetlepels suiker
2 dl water
500 g geroosterde pinda’s1 eetlepel limoen- of citroensap

Bereiding:

Los de suiker op in een pan met water en breng de oplossing aan de kook.  Draai het vuur laag en roer er, wanneer het water een beetje plakkerig wordt, de gemalen pinda’s en het limoen- of citroensap door.  Blijf voortdurend roeren tot het mengsel goed stroperig is.

Giet het mengsel in een met boter ingevette cakevorm en spreid het gelijkmatig uit met een spatel.

Snijd het met een mespunt in ruitjes, laat het mengsel opstijven in de koelkast en snijd de vierkantjes los.

weer naar boven


dessert: gegrilde banaan met honing en kokos

ingrediënten :

4 eetlepels citroen of limoensap 
2 eetlepels heldere honing 
1 verse rode chilipeper, fijngehakt of 1 theelepel chilipoeder 
8 kleine of 4 grote stevige bananen., gepeld

Bereiding:

Meng de eerste 3 ingrediënten in een kom.

Prik elke banaan op een spies en rooster ze, onder voortdurend omdraaien, boven een houtskoolvuur of een hete grill tot ze rondom goudbruin zijn.

Laat de bananen iets afkoelen, haal ze van de spiesen af en dornpel ze in de saus.

weer naar boven