De recepten van Mikuna mishki,
Wereldrestaurant van 2010


Aperitief: Boliviaanse Rumpunch met vruchtensap
Aperitiefhapje: Tortilla met gehaktvulling
Slaatje : Avocadosalade met rode bonen
Boliviaanse Quinoasoep met spinazie
Picante de Pollo (hartig gekruide en gebakken kip)
Asado en Olla (kruidige rundstoofpot met wortelen, tomaten en erwten)
Bijgerecht: Quinoa graneada (Inheems graangewas uit de Andes, bereid met ui en knoflook)
Dessert: Cocadas (kokoskoekjes)


aperitief: Boliviaanse rumpunch met vruchtensap

ingrediënten
2,4 dl rum
2,4 dl ananassap
2,0 dl grapefruitsap
1 in plakjes gesneden banaan
het sap van 1 limoen of citroen
1 eetlepel honing
1 eetlepel gedroogde kokos (santen)
ijsgruis

bereiding
Meng alle ingrediënten (uitgezonderd het ijs) tot je een homogeen mengsel hebt (bvb in een blender)
Doe wat ijsgruis in een glas en schenk de punch erover.

weer naar top:


aperitiefhapje: Tortilla met gehaktvulling

ingrediënten
Tortilla's (maïspannenkoekjes): kan je best voorverpakt kopen in het grootwarenhuis

3 fijngesneden uien
3 fijngesneden tomaten
2 soeplepels tomatenpuree
1 klein stukje fondantchocolade (of klein lepeltje bruine rietsuiker)
2 knoflookteentjes in schijfjes
een lepeltje komijn (gehele zaadjes)
een lepeltje paprikapoeder
een soeplepel piment in poeder
chilipoeder (pikant!!) naar smaak
500 gram gehakt
olie
nootje boter

bereiding
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en laat de uien er een 3-tal minuten in opkomen.

Voeg de andere ingrediënten toe, behalve het vlees.
Roer zachtjes, sluit de pan en laat 15 minuten zacht sudderen.

Laat gehakt in wat olie garen en verkruimel het met een vork. Roer het dan bij de saus in de pan.

Verwarm de tortilla's kortstondig in een braadpan of in een microgolfoven. Zo worden ze warm en soepel genoeg om ze tot een enveloppe te kunnen vouwen.

Vouw de tortilla tot een enveloppe en doe er van de gehaktvulling in naar wens.

weer naar top:


Avocadosalade met rode bonen

ingrediënten

1 grote rijpe avocado
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout
100 rode bonen, geweekt, gaar gekookt en afgekoeld
gewassen bladeren van ijsbergsla
1 ajuin in ringen gesneden
1 paprika, in ringen gesneden
4 hardgekookte eieren, in plakjes gesneden

bereiding

Snijd de avocado in de lengte doormidden, verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een kom. Prak dit met een vork en breng het op smaak met knoflook, chilipoeder, olie, citroensap, peper en zout.

Plet de rode bonen met een houten lepel.

Schep de bonen op de bladeren van ijsbergsla en bedek ze met het avocadomengsel. Garneer met ajuinringen, paprikaringen en plakjes hardgekookt ei. Bestrooi het geheel met paprikapoeder.

weer naar top:


Boliviaanse quinoasoep met spinazie

ingrediënten

4 uien
knoflook
500 gr. bladspinazie (eventueel uit de diepvries)
1 groentebouillonblokje
olijfolie
Spaanse en Mexicaanse kruiden (Ducros)
zwarte peper van de molen
120 gr. quinoa (uit de Wereldwinkel)

bereiding

Kook de quinoa gaar in groentebouillon
Fruit de uien in olijfolie en kruid naar believen
Bevochtig de gefruite uien, laat doorkoken en voeg de spinazie toe
Mix de soep en voeg de quinoa toe

Suggestie: je kan deze soep ook aanlengen met melk of room en reepjes spinazie toevoegen als strooisel.

weer naar top:


Picante de Pollo
hartig gekruide en gebakken kip

ingrediënten

1 hele kip, in stukken gedeeld of 4 kippenbouten
1 1/2 theelepel cayennepeper
2-3 fijngesnipperde ajuinen
enkele gepelde tomaten, in stukjes gesneden
een fijngehakte hete rode chilipeper ofwel chilipoeder. Dit geeft de pikante smaak!!
een kopje doperwten
een half kopje peterselie, fijngehakt
een theelepel gemalen komijn
een theelepel fijngehakte marjolein
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
zout naar wens
3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
3 kopjes bouillon of water
olijfolie

bereiding

Snijd de kip in stukken, en bak ze bruin in een grote kookpot.
Voeg nu alle andere ingrediënten toe. Zorg dat alles bedekt is met de bouillon en water.
Breng aan de kook met een hoog vuur. Laat nadien ongeveer een uur zachtjes pruttelen op een klein vuur, tot de kip gaar is. Prik af en toe.
Zorg dat er voldoende bouillon en/of water in de pot blijven tijdens het koken. Voeg eventueel wat toe.

Serveer met aardappelen of rijst. Bestrooi het geheel met de fijngehakte peterselie.


weer naar top:


Asado en Olla
kruidige rundsstoofpot met wortelen, tomaten en erwten

ingrediënten

boter
600 gr. rundstoofvlees in stukjes
tijm
2 laurierblaadjes
1 koffielepel paprika
1 koffielepel piment
1 koffielepel komijn
1 theelepel gedroogde munt
zout en peper
4 fijngesneden uien
4 wortelen in fijne, lange schijven gesneden
3 tomaten gehakt (of uit blik)
3 knoflookteentjes, geplet
2 bouillonblokjes
150 gr. doperwtjes + blikje bruine bonen
peterselie (of koriandergroen)

bereiding

Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem en schroei het vlees aan alle kanten dicht
Voeg alle kruiden toe, ook zout en peper
Als het vlees kleurt voeg je de groenten toe, behalve de erwten
Laat tien minuten stoven en overgiet daarna met water met de bouillonblokjes
Laat een uurtje koken op een zacht vuur. Voeg dan erwten en bonen toe. laat mee opwarmen.
Serveer met een quinoaschotel of soufflé
Versier met takjes peterselie of een takje koriandergroen

Opmerking: in Bolivia wordt doorgaans lamsvlees gebruikt in plaats van rundsvlees. Bij ons is lamsvlees duurder, in Bolivia is het omgekeerd.

weer naar top:


Quinoa graneada
Quinoa is een inheems graangewas uit de Andes, te koop in de Wereldwinkel.
Quinoa graneada is een bereiding met ui en knoflook.


ingrediënten basisbereiding van quinoa

70 gr. quinoa per persoon
zout (niet voor zoete gerechten)

basisbereiding quinoa

Quinoa vooraf grondig spoelen met koud water. Quinoa bevat immers saponinen op de pel van het graankorrels. Die zijn niet schadelijk maar beïnvloeden de smaak.
Breng een hoeveelheid water aan de kook: minstens het dubbele van de hoeveelheid quinoa.
Wanneer het water kookt doe je er de quinoa bij en een beetje zout

Laat 10 minuten of iets langer koken: dit is tot het witte kiemstaartje uit het graan te voorschijn komt.
Voor puree of kroketten nog 5 minuten extra laten koken.
Gekookte quinoa heeft ongeveer 2,5 maal het oorspronkelijke volume.

ingrediënten quinoa graneada
(voor 4 personen)

300 gr. quinoa
5 soeplepels olie
1 knoflookteentje
1 ui fijngesneden
peper en zout
1 liter water

bereiding

Verhit de olie in een kookpot
Laat ajuin en knoflookteentje even opkomen in de olie
Voeg de quinoa, zout en peper toe en laat 4 minuten bakken
Voeg een liter water toe en breng aan de kook
Als de graantjes hun witte kiem vrijgeven is de quinoa klaar

weer naar top:


Cocadas
kokoskoekjes

ingrediënten

2 2/3 kopjes gemalen kokos
3/4 kop gecondenseerde melk
1 ei
1/4 theelepel amandelessence

bereiding

Doe de kokos, het ei, de gecondenseerde melk en de amandelessence in een meng- of kneedkom en kneed alles goed door mekaar

Laat enkele minuten rusten
Doe boter op een bakpapier
Gebruik 2 koffielepels om kleine hoeveelheden van het deeg op het bakpapier te leggen

Bak de koekjes op een matige temperatuur (ongeveer 160° Celsius) gedurende 25 minuten, of tot de koekjes goudkleurig, droog en zacht zijn.

Met de opgegeven hoeveelheid bak je ongeveer 24 kokoskoekjes.

weer naar top: