De recepten van Banso na mesa,
Wereldrestaurant van 2005


aperitief: Afrika-cocktail
Aburo nkwan - maïssoep met kip - Ghana
Gbergiri - zwarte-ogenbonensoep - Zambia
Avocat Farci - gevulde avocado met Afrikaanse vinaigrette
Poulet à la moambe (kip met pindasaus) met saka-saka (gekookte maniokbladeren)  
Pikant Afrikaans geitgebraad met aardappelen

Mbisi ye kalou na loso - visschotel met savooikool
groenteschotel in kokosmelk - vegetarische schotel uit Congo
Plantain makemba - gebakken bananen
Bananen Crème
nega malvea - geglazuurde cake uit Congo



Aperitief: Afrika-cocktail

ingrediënten:

7 delen fruitsap (sinaasappelsap, ananassap, citroensap, gemengd sap,...)
2 delen witte rum
1 deel bananenlikeur

bereiding:
Meng alles. Even schudden. Koel serveren.

Terug naar boven


Aburo nkwan
Maïssoep met kip - Ghana

Ingrediënten:

100 g gedroogde maïskorrels
1 soepkip
125 g gedroogd vlees
4 tomaten
4 aubergines
2 ajuinen, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
4 chilipepers, fijngehakt
2 laurierbladeren
malaguetta

bereiding:

Vermaal de maïskorrels in een vijzel of een molen en laat ze enkele uren weken in wat water.

Verdeel de kip in kleine, hanteerbare stukjes en snijd het gedroogde vlees in blokjes, de tomaten in vieren en de aubergines in kleine stukjes.

Breng 1 liter water aan de kook, doe de gemalen maïs erbij en laat dit 10 minuten koken. 

Breng ondertussen in een andere pan de kip en het vlees aan de kook in een half kopje water met een mespuntje zout.

Doe de uitjes, de knoflook, de tomaten, de pepertjes en de aubergines bij de maïssoep, roer even en laat alles 5 minuten koken.

Voeg de kip, het vlees en de laurierblaadjes toe en roer de tomatenpuree erdoor. Breng het geheel nogmaals aan de kook en laat de soep in 30 minuten op een middelhoge warmtebron gaar worden.

Breng de soep op smaak met malaguetta en zout en dien haar heet op.

Terug naar boven


Gbergiri
Zwarte-ogenbonensoep - Zambia

Ingrediënten:

1 eetlepel olie
1 ajuin, fijngehakt
350 g zwarte-ogenbonen, geweekt en gaar gekookt
1 eetlepel tomatenpuree
1 blik tomaten, fijngehakt
500 ml bouillon
zout en peper

bereiding:

Verhit de olie in een pan en fruit de ajuin tot deze glazig zien

Prak intussen de bonen met een vork of met een aardappelstamper

Roer de tomatenpuree, tomaten, geprakte bonen en wat zout en peper door de gefruite ajuin en laat het geheel ongeveer een half uur zachtjes koken.

terug naar boven


Avocat Farci
Gevulde avocado – IvoorkustIngrediënten


ingrediënten:

500 gr. kleine gepelde, gekookte garnalen
1 kleine verse ananas
3 middelgrote tot grote rijpe avocado's
6 bladen kropsla
1 eetlepel vers limoensap
West-Afrikaanse Vinaigrette (zie apart recept)

bereiding: 

Schil de ananas, verwijder het hart en snijd de ananas in kleine stukken. 
Meng de garnalen met de ananas in een middelgrote kom. 
Trek er plasticfolie overheen en zet 1 uur koel weg. 

Snijd vlak voor het serveren de avocado's in de lengte doormidden en verwijder de pitten. Wrijf het vruchtvlees in met een beetje limoensap om verkleuren te voorkomen. Leg op afzonderlijke bordjes de avocadohelften op een blaadje sla en schep het garnalen-ananasmengsel erop, zodat het over de rand heen valt.

Strooi wat Vinaigrette (zie recept) over de garnalen-ananassalade en serveer direct. (Voor 6 personen.)

terug naar boven


Klassieke vinaigrette uit West-Afrika 

Ingrediënten:

3 eetlepels rode-wijnazijn
1 eetlepel balsamico-azijn
3/4 theelepel Dijonmosterd
snufje suiker
versgemalen zwarte peper naar smaak
zout naar smaak
9 eetlepels extra virgine olijfolie

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een glazen kommetje en klop ze goed door elkaar met een vork of een kleine garde. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en meng alles goed. Serveer direct in een sauskom of giet de vinaigrette over de sla en meng alles goed. (Voor ruim 1.5 dl.)

Terug naar boven


Poulet à la moambe
kip met pindasaus - Congo


Ingrediënten:

1 braadkip, in stukken gesneden en van het vel ontdaan, ofwel drumsticks
4 eetlepels palmolie
4 eetlepels tomatenpuree
1 blik tomaten, fijngehakt
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels pindakaas
zout
peper

bereiding:

Bak de stukjes kip rondom goudbruin in de hete olie en giet de overtollige olie in een kommetje.

Meng de tomatenpuree met de tomaten, het citroensap en 125 ml water en giet dit mengsel over de stukjes kip. 

Roer alles goed door elkaar en laat de kip 30-40 minuten zachtjes doorkoken in de afgedekte pan. Voeg eventueel wat extra water toe om uitdrogen te voorkomen.

Doe de stukjes kip in een schaal en houd ze warm in de oven. Giet de saus in een kom en roer de pindakaas en wat zout en peper erdoor. Giet deze saus over de kip, schep alles voorzichtig door en zet de schaal weer in de oven terug (10 minuten)

Terug naar boven


Saka-saka
gestampte maniokbladeren


Ingrediënten:

500 g saka-saka (diepgevroren te koop in Afrikaanse voedingszaken)
2 ajuinen
1 teentje knoflook
2 preien
2 groene paprika’s
4 eetlepels palmolie
2 blokjes tuinkruiden, groenten- of kippenbouillon
een mespunt zout
2 liter water

bereiding: 

Doe de ontdooide saka-saka in een zeef en spoel onder stromend water
Leg in een pot, voeg er 4 eetlepels palmolie en 2 liter water bij en breng aan de kook

Maak de andere ingrediënten klaar terwijl de saka-saka op een hoog vuur kookt. Snijd de ingrediënten in stukjes. Was de ajuin en de prei.

Voeg na een half uur alles bij de kokende saka-saka, evenals de 2 bouillonblokjes en zout.

Snijd de groene paprika in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saka-saka

Laat alles dan ongeveer 3 kwartier koken en roer om de 5 minuten.


Terug naar boven


Pikant Afrikaans geitgebraad 

ingrediënten: 

een bout of het stoofvlees van een geit (ongeveer 2 kg )
zout en peper 
25 g boter 
1 eetlepel olie 
2 grote uien, in ringen 
6 kruidnagelen, geplet 
1 theelepel gemalen komijn 
1/2 theelepel kerriepoeder 
4 teentjes knoflook, uitgeperst 
5 tomaten 
1 eetlepel gemalen koriander 
1/2 theelepel gemalen kaneel 
1 theelepel chilipoeder 
4 grote aardappelen, in de lengte doorgesneden 
75 g zwarte olijven, ontpit

bereiding: 

Wrijf het vlees in met zout en peper en bak het rondom goudbruin in de hete boter en olie. Schep het vlees uit de pan en fruit de uien tot ze licht tot goudbruin zijn.

Roer kruidnagelen, komijn, kerriepoeder en knoflook door de gefruite uien, laat het geheel nog 1 minuut fruiten en voeg de tomaten toe. 

Strooi de koriander, kaneel en chilipoeder over het tomaatmengsel. Doe het gebakken vlees terug in de pan. 

Schik de aardappelen rondom het vlees en bedruip alles met uienmengsel. Giet een bodem water in de pan en laat het gerecht 1 tot 2 uur zachtjes koken in de afgedekte pan tot het vlees gaar is. Bedruip het vlees regelmatig met het stoofvocht. 

Schep de olijven door het gerecht en dien direct op.


Terug naar boven


Mbisi ye kalou na loso
Vis met kool

ingrediënten:

700 gram visfilet, in stukken gesneden (bvb Tilapia, een Afrikaanse vissoort die je kan kopen in Colruyt of Covee)
1 grote ajuin, fijngehakt
1 groene paprika, fijngehakt
3 eetlepels olie
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
350 g savooikool
25-40 g boter
zout en peper

bereiding:

Fruit de ajuin en de paprika gedurende enkele minuten in de hete olie tot ze zacht zijn. Voeg paprikapoeder, chilipoeder, de kool en 300 ml water toe, en breng het geheel aan de kook.

Zet de warmtebron wat lager en laat het groentemengsel 5 minuten zachtjes koken in de afgedekte pan.

Roer de boter door de groenten en schik de stukken vis hier bovenop. Dek de pan af en laat het geheel 10 minuten zacht koken.

Verwijder het deksel en laat alles nog 10 minuten koken tot de vis gaar is. 


Terug naar boven


Groenteschotel in kokosmelk uit Congo  

Ingrediënten:

1 wortel
225 gr. Bloemkoolroosjes
1 aardappel indien gewenst
110 gr. Sperziebonen
120 gr. Doperwten
½ theelepel kurkuma (geelwortel)
1 eetlepel verse koriander
350 ml. Kokosmelk
zout

bereiding:

Schil de wortel en snijd ze in plakjes. Was de bloemkool, snijd de roosjes in plakjes. Was de sperziebonen en snijd ze in tweeën. Schil de aardappel en snijd deze ook in dunne plakjes. Hak de koriander fijn. 

Kook de groenten in weinig water voor. Begin met de stukjes bloemkool, daarna de wortel en (desgewenst) aardappel, die wat langer nodig hebben. 

Giet de groenten af. Verhit de kokosmelk in dezelfde pan; zorg dat de melk niet kookt! Voeg de kurkuma en wat zout toe, en vervolgens de groenten. 

Bestrooi de groenten met koriander en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken tot ontwikkeling komen. 


Terug naar boven



plantain-makemba
bakbananen - Congo 

ingrediënten:


2 kookbananen (Te koop in Afrikaanse voedingszaken. Geen gewone eetbananen gebruiken.)
zout
½ l olie

bereiding: 

De bananen wassen en in 8 stukken snijden. 
De stukken met een beetje zout bestrooien, en bakken in de hete olie. Als ze goudgeel zien, uit de olie nemen en laten uitlekken. Warm opdienen.


Terug naar boven


Bananen Crème

Ingrediënten:

3 tot 4 rijpe bananen
2 eieren
20 g suiker 
2 dl gecondenseerde melk 
citroensap

bereiding: 

Pel de bananen en prak ze met een vork stijf. 
Meng de eierdooier met de suiker in een kookpan. Voeg de melk toe, de bananen en het citroensap. 
Breng dit onder voortdurend roeren, op een zacht vuurtje, aan de kook. 

Neem de kookpan van het vuur en laat de crème afkoelen tot ze lauw is. (Roer wel af en toe om velvorming te voorkomen.) 

Klop de eiwitten stijf en schep ze onder de lauwe crème. Giet de crème in 4 dessertschaaltjes. Laat de crème eerst wat verder afkoelen en plaats de schaaltjes dan in de koelkast zodat de crème lekker fris wordt.

Terug naar boven


Nega Malvea
Geglazuurde cake uit Congo 


Ingrediënten Cake:
250 gr. Bloem
250 gr. Suiker
1 dl. Olie
150 ml. lauw water
3 eieren
1 zakje bakpoeder

Ingrediënten Glazuur:
100 gr. Boter
125 gr. Suiker
50 gr. Cacao
50 ml. Melk

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de cake door elkaar, en klop er als laatste de drie eieren doorheen. Meng het tot een glad deeg en giet het in een cakeblik. Bak het in een voorverwarmde over op 160 graden C. tot een goudbruin korstje is ontstaan.

Meng alle ingrediënten van de glazuur goed door elkaar en kook het mengsel langzaam tot het is ingedikt. Bedek de cake met het glazuur en snij er plakken van. 

Terug naar boven