De recepten van Koze mande chez,
Wereldrestaurant van 2008


aperitief: Haïtiaanse Rumpunch
aperitiefhapje: Maïsbeignets
Caraïbische Tomatensalade geserveerd met Cocktail Créole
soupe de l' Independence
Griots

Poulet de Vertières
Banann peze en Ti-malice saus
Riz Créole
Haïtiaanse cake



aperitief: Haïtiaanse Rumpunch

ingrediënten
1 sinaasappel
1 citroen
1 eetlepel suiker
1 maatje rum
grenadine
gemalen ijs.

bereiding

sinaasappel en citroen persen, alles mengen, gemalen ijs toevoegen en shaken.
Suiker en grenadine toevoegen naar believen.


weer naar top:


aperitiefhapje: Maisbeignets

ingrediënten
1 blikje mais
1 teentje look
1 fijngehakte ui
¼ spaanse peper
½ rode paprika
300 gram zelfrijzende bloem
1 lepel fijgehakte peterselie
1 losgeklopt ei
250 ml melk
peper en zout

bereiding
Meng mais, look, ui, paprika en peper.
Doe het in een schaal en voeg bloem, peterselie zout en peper toe.
Goed omroeren en langzaam ei en melk toevoegen, totdat het beslag dik wordt.

Olie zeer heet verhitten in een pan of bakplaat en een lepel beslag inscheppen. 
Af toe omdraaien totdat de beignet goudbruin is.

Uit de pan halen en even laten uitlekken op keukenpapier.


weer naar top:


Caraïbische tomatensalade geserveerd met Cocktail Créole

ingrediënten tomatensalade

4 tomaten in dunne plakjes
1 ui in ringen gesneden
1 lepel fijngehakte peterselie
½ eetlepel olie
¼ eetlepel chilipoeder
peper en zout.

bereiding tomatensalade

Meng de tomaten, ui en peterselie met de olie en peper en zout.
Bestrooi na het serveren met wat chilipoeder.

ingrediënten Cocktail Créole

2 avocado’s
150 gram krab of surimi
1 komkommer
1 teentje look
1 lepel rum
½ citroen
1 ½ dl mayonaise
paprikapoeder
cayennepeper
peper en zout.

bereiding Cocktail Créole

Schil de komkommer en snijd in kleine blokjes.
Bestrooi met zout en laat een uurtje uitlekken.
Halveer en ontpit de avocado’s, en snijd in kleine blokjes. 
Kruid met peper en zout en besprenkel met citroensap.
Pers de knoflook en voeg erbij.

Voeg bij de mayonaise wat cayennepeper en rum.
Meng de avocado, komkommer en krab. Schenk er de maynaise over en meng goed.

Garneer met parikapoeder en krabvlees.

Serveertip
Wij serveerden de Cocktail Créole in een blaadje (ijsberg)sla. Dit presenteerden we samen met de Caraïbische tomatensalade op één bord.
je kan het natuurlijk ook serveren in een cocktail- of borrelglaasje. 


weer naar top:


Soupe de l’Independance

ingrediënten (voor 8 à 10 liter)

½ kg soepvlees
½ kg pompoen (naargelang seizoen)
4 grote winterwortels
2 uien
1 witte kool
3 koolrapen
4 preien
1 selder
6 kruidnagels
1 lepel azijn
150 gram vermicelli
6 aardappelen
1 groene peper
peper en zout.

bereiding
Laat het vlees trekken in 5 à 6 liter water (instantbouillon toevoegen indien sterkere smaak gewenst).
Kook de pompoen in 3 à 4 liter water, en pureer nadien.

Als het vlees zacht en gaar is, haal je het uit het kookvocht, en snij je het in blokjes.

Laat nu vlees, kruiden, pompoenpuree en kookvocht van beide samen koken met de groenten (zonder de aardappelen).
Voeg er na enige tijd de aardappelen en de vermicelli bij. Laat gaar worden.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg zo nodig nog wat selderie en kruidnagel bij.


weer naar top:


Griots
gemarineerde en gebakken varkensblokjes

ingrediënten

1,5 kg varkensschouder in blokjes van 5 cm
1 theelepel zout
1 grote ui in snippers
½ theelepel tijm
1 fijngehakte spaanse peper
zwarte peper
125gr bieslook
125ml plantaardige olie
250 ml sinaasappelsap.

Bereiding

Roer alle ingrediënten (behalve de olie) door elkaar en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

Voeg de volgende dag zoveel water toe dat het net onderstaat. Kook het geheel 90 minuten op een laag vuur en giet nadien het water af.
Bak het vlees nu in gloeiend hete olie tot het bruin vanbuiten en mals vanbinnen is.


weer naar top:


Poulet de Vertières
Kip uit Vertières

ingrediënten

1 stuk kip of 1 drumstick per persoon
2 gepelde tomaten
1 groene paprika
2 kopjes gare erwten
1 gehakte ui
2 tenen look
kruidenmengeling
1 groene peper
2 lepels olie
½ kopje meel
1 lepel rum
zout en peper.

bereiding

De kip licht zouten, door het meel halen en bruin bakken in hete olie.
Haal de kip uit de pan om de tomaten, de in stukjes gesneden paprika, de ui, de erwten en de geperste look enige minuten te fruiten.

Doe vervolgens de kip terug in de pan, voeg de rum bij, en voeg zoveel water bij dat het geheel net onderstaat.
Laat een half uur à drie kwartier sudderen en voeg eventueel nog wat zout bij.

Opdienen met rijst.


weer naar top:


Banann Peze met Ti Malice saus
gebakken banaan met pikante saus met limoen

ingrediënten Banann peze

bakbananen
palmolie of een andere plantaardige olie
zout

bereiding bananen

Ontdoe de bananen van de schil en snijd ze in frieten of chipsformaat.
Bak ze in de hete olie gedurende 5 à 7 minuten tot ze gaar zijn.
Bestrooi met zout.

ingrediënten Ti Malice saus

1 grote gensipperde ui
125 gram fijngehakte bieslook
125 ml limoensap
3 teentjes fijngesneden look
60 ml olijfolie
2 theelepels fijngehakte spaanse pepertjes
peper en zout

bereiding Ti Malice Saus

laat ui en bieslook 2 uur in limoensap marineren
Breng het mengsel met de rest van de ingrediënten aan de kook.

Laat afkoelen en bewaar in glazen potten in de koelkast.

weer naar top:


Riz Créole

Ingrediënten

250 gram rijst
saffraan
1 blikje ananasstukjes
1 prei
zout.

bereiding

kook de rijst met wat saffraan gaar.
Maak de prei schoon, snijd in ringetjes en kook heel kort.
Meng de rijst met de ananas en de prei.


weer naar top:


Haitiaanse cake

ingrediënten

4 eieren
250 gr bruine kandijsuiker
250 gr boter
250 gr zelfrijzende bloem
125 gr rozijnen
3 lepels rum
3 mespuntjes kaneel
50 gr amandelschaafsel.

bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden (180 voor hetelucht).
Smelt de boter
Scheid de eieren en klop het eiwit op.
Meng de eierdooiers met de kandijsuiker, en voeg de gesmolten boter toe. 

Meng er amandelschaafsel, rum, kaneel, bloem en rozijnen door.
Schep het opgeklopt eiwit erdoor.

Doe het mengsel in een beboterd en bestrooid bakblik (of in individuele cupjes) en laat ongeveer 45 minuten bakken in de oven.

weer naar top: