Aperitief: Senegali Sunshine
Aperitiefhapje: Taraba (lamsfrikadel in jasje van spinazie)
Voorgerecht: La salade Cote Cap Verte  
Senegalese Lemon-soup  
Vleesgerecht: Yassa au Poulet (kip met marinade met citroen en ui)  
Vleesgerecht: Seneagalese couscous met lamsvlees  
Dessert: plaatkoek uit Zuid-Afrika  



Senegali Sunshine


Ingrediënten:
1 grote sinaasappel,
45 milliliter witte rum,
15 milliliter blue curaçao,
25 milliliter slagroom,
62 gram fijngestampte ijsklontjes,
1 verse aardbei.

Bereiding:

Schil een kwart van de sinaasappel met een dunschiller.
Er mag geen wit te zien zijn in de schil.
Hak de schil ragfijn.
Snijd vervolgens een stuk van de schil af tot op het vruchtvlees, en snij 1 partje tussen de vliezen los.
Pers de rest van de sinaasappel uit.
Doe de fijngehakte schil, sinaasappelsap, witte rum, blue curaçao, slagroom en de fijngestampte ijsblokjes in een blender.
Meng zorgvuldig tot alles glad en dik is.
Schenk de Senegali Sunshine in een groot glas.
Garneer met het partje sinaasappel en een aardbei.

weer naar boven


Aperitiefhapje: Taraba (Lamsfrikadel in jasje van spinazie)

Opmerking: Wij gebruikten dit als aperitiefhapje, en maakten de porties kleiner maken dan beschreven.

Ingrediënten:

500 g lamsgehakt
1 ui, fijngehakt
3 sjalotten, fijngehakt
250 g gare rijst
pimentpoeder
500 g grote spinaziebladeren
8 - 10 tomaten
1 citroen (sap)
plantaardige olie

Bereiding:

Kneed de uitjes en de sjalotten door het gehakt en vermeng dit met de rijst.
Breng het vlees op smaak met zout, peper en pimentpoeder en kneed alles goed door.
Maak kleine, platte frikadellen en wikkel deze in twee of drie spinaziebladeren.
Pureer de tomaten met het citroensap en wat peper en zout in de keukenmachine.
Verhit wat olie en voeg hier al roerend de tomatenpuree aan toe. Laat de puree even pruttelen en voeg indien nodig wat water toe.
Leg de frikadellen in de tomatensaus. Dek de pan af en laat het vlees op een lage warmtebron gedurende twee uur smoren.
Opmerking: Om te zorgen dat de frikadellen bij het smoren mooi plat en stevig blijven, kunt u er schoteltjes opleggen.

weer naar boven



Slaatje: La Salade Cote Cap Verte

Deze Senegalese salade heeft een zoet-zure smaak die de tong prikkelt.
U kunt gerust bij de salade Frans stokbrood serveren.

Ingrediënten per persoon:

100 gram mix van slasoorten. U kan ieder verkrijgbaar groen gebruiken om deze salade te maken, zoals: sla, spinazie, waterkers en bindsla, in grote stukken gescheurd.
1 scharrelei,
1 eetlepel extra vierge olijfolie,
1 eetlepel slaolie,
1 eetlepel dragonazijn,
mespunt zout,
mespuntje vergemalen 4-seizoenenpeper,
0,5 theelepel knoflookpoeder,
1 theelepel slakruiden met knoflook,
2 theelepels honing.

Bereiding:

Kook het scharrelei totdat deze hard is.
Laat het scharrelei in koud water afkoelen.
Pel het scharrelei en prak het ei fijn met een vork.
Meng het geprakte scharrelei met de slasoorten.
Klop de overige ingrediënten goed door elkaar totdat er een emulsie is ontstaan.
Giet de dressing over de salade heen.

weer naar boven


Senegalese Lemon Soup

Ingrediënten:

1 eetlepel boter
1 theelepel kerriepoeder
2 theelepels bloem
2 kopjes kippenbouillon
1 kopje yoghurt
½ citroen
scheutje paprika
fijngesneden verse bieslook

Bereiding:

Smelt de boter in een pan op middelmatig vuur.
Voeg de kerriepoeder en de bloem toe, en kook roerend gedurende 1,5 minuten.
Meng er de kippenbouillon bij en breng aan de kook.

Haal de pot nu van het vuur, en voeg beetje bij beetje de yoghurt toe.

Als je de soep warm wilt serveren, warm ze dan weer op, maar breng niet aan de kook.

Werk af door het citroensap toe te voegen.

Je kan de soep warm of koud serveren, met een beetje paprika er ingestrooid, en gegarneerd met de fijngesneden bieslook.

weer naar boven



Yassa au Poulet (Kip met marinade met citroen en ui)

Ingrediënten:

450 g uien, fijngehakt
2 eetlepels knoflook, fijngehakt
1 theelepel witte peper
1 eetlepel zout
2 ½ dl citroensap
2 ½ dl water
4 eetlepels olie, liefst arachide-olie
1 kilo kip, in stukken

Bereiding:

Meng uien, knoflook, peper, zout, citroensap, water en 2 eetlepels olie in een grote schaal. Laat hierin de stukken kip minstens 3 uur marineren bij kamertemperatuur. Keer ze af en toe.

Verhit de resterende olie in een zware pan. Veeg de stukken kip droog met keukenpapier en braad ze afgedekt aan in de hete olie. (In het oorspronkelijke recept worden ze gegrild boven een gloeiend houtskoolvuurtje.)

Neem de stukken kip uit de pan. Giet de olie uit de pan, maar laat 2 eetlepels achter.

Zeef de uitjes uit de marinade en bak ze in de olie. Voeg de stukken kip toe en laat ze zachtjes gaar stoven.

Serveer hierbij rijst.

weer naar boven



Senegalese Couscous met lamsvlees

Ingrediënten

1 kg runder- of lamslappen, in blokjes gesneden
1 grote ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
100 ml plantaardige olie
4 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel cayennepeper
zout
4 wortels
2 meirapen of koolrabi’s
1 aubergine
½ kleine bloemkool
½ kleine spitskool
250 g sperziebonen
2 takjes peterselie
500 g couscous

Bereiding:

Zet het vlees op met de helft van de ui, de knoflook en zoveel water dat alles net onderstaat. Laat het vlees 1 tot 1½ uur zachtjes koken.

Verhit de olie in de onderkant van een couscoussier (driedelige stoompan) en fruit de rest van de ui, tomaten, tomatenpuree, cayennepeper en wat zout circa 15 minuten op een lage warmtebron. Roer het mengsel af en toe door.
Maak de rest van de groenten schoon, snijd ze klein en voeg ze aan de saus toe.

Doe het gekookte vlees, de vleesbouillon en peterselie erbij en roer alles goed door elkaar.

Bevochtig de couscous met wat water, doe deze in het stoommandje en zet dit bovenop de pan met de saus. Dek het geheel af en laat het gerecht circa 40 minuten zachtjes stomen.

Haal het stoommandje eraf, bedruppel de couscous met wat koud water
Zet het stoommandje weer boven de saus, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht nog 20 minuten stomen.

Schep de couscous op een warme platte schaal en dien direct op met de saus.

Gestoomde couscous kunt u ook met warme melk en honing of suiker als pap opdienen.

Als u geen couscoussier heeft kunt u de saus klaarmaken in een braadpan.
De couscous kunt u in een metalen zeef boven een pan heet water stomen.
In de handel is ook voorgekookte couscous te koop, en die moet je enkel nog in kokend water laten zwellen.

weer naar boven



Dessert: plaatkoek uit Zuid-Afrika

Ingrediënten:

230 gram zachte (ongekoelde) boter
150 gram rozijnen
2 stuks eieren
250 gram suiker
200 gram havermout
240 gram bloem (of half bloem, half volkorenmeel)
1 mespuntje zout


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Was de rozijnen en laat ze wellen in warm water. Laat ze daarna goed uitlekken.

Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje (niet bruin laten worden!).

Doe de boter met de suiker in een kom en roer goed door elkaar.
Meng de gewassen en gewelde rozijnen erdoor.

Kluts de 2 eieren en doe ze door het botermengsel.
Doe dan de havermout er door, goed roeren.
voeg vervolgens zout, meel en kaneel toe en meng  goed.

Haal het geheel uit de kom en spreidt het uit op de bakplaat.

Laat de koek in 20 minuten lichtbruin en gaar worden.

Snijd de koek in stukken.

weer naar boven
De recepten van Teranga Senegal,
Wereldrestaurant van 2014