Dit jaar stond in de campagne van Broederlijk Delen het land Oeganda in de kijker.
Een aantal recepten kwamen dan ook uit dit land. Maar ook de buurlanden uit Afrika zorgden voor de nodige inspiratie voor deze editie van het Wereldrestaurant.

Aperitief: Exotische cocktail met rum, gember en citrus 
Aperitiefhapje 1: Bhaija’s van zoete aardappelen, gefrituurde balletjes (Tanzania)
Aperitiefhapje 2: Kaklo's: gefrituurde bananenhapjes  (Kenia)   
Voorgerecht (vegetarisch): Rolex, chapati (wrap) met roerei en groenten (Oeganda) 
Soep (vegetarisch): Gbergiri, kruidige tomatensoep met zwarte-ogen-bonen (Zambia) 
Vleesgerecht: Omukubi Gwenyama, runderstoofschotel (Oeganda) 
Vleesgerecht: Gemarineerde konijnenbouten met gember en honing (Centraal-Afrika)  
Vegetarisch gerecht: Aardappelcurry, aardappelschotel bereid met kruidenmengsel, tomaat en ui (Oost-Afrika)
Dessert: Plaatkoek met noten (Zuid-Afrika)  



Aperitief: exotische cocktail met rum, gember en citrus


Ingrediënten:
100 gram bruine rum
250 ml ginger ale
100 ml sinaasappelsap
sinaasappelschil (onbespoten, best biologisch)
5 plakjes gember in stukjes gehakt
sap van 1 citroen
Ongeveer 3 glazen vol met ijs

Bereiding

Doe de rum en ginger ale in een kan.
Pers sinaasappelen en citroen en voeg toe.
Voeg de stukjes gember toe.
Roer alles en vul de kan verder met het ijs.


weer naar boven



Bhaija’s: aperitiefhapje, gefrituurde balletjes met zoete aardappelen, uit Tanzania

Voor dit recept wordt gebruikgemaakt van kekererwtenbloem. Als dit niet verkrijgbaar is in je winkel, kan je ook tarwebloem gebruiken. De bhajia’s zijn lekker met een chutney van wortelen

Ingrediënten voor 15 stuks

250 g gekookte zoete aardappelen
1 /2 ui, fijngehakt
1 verse groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en kleingesneden
3 teentjes knoflook, uitgeperst
zout
125 g kekererwtenmeel
ca. 300 ml melk
olie

Bereiding

Stamp de zoete aardappelen in een kom en voeg de ui, chilipeper, knoflook en wat zout toe.

Roer het gezeefde kekererwtenmeel door het aardappelmengsel en voeg voldoende melk toe tot er een soepel deeg ontstaat. Vorm het deeg tot balletjes, ongeveer zo groot als een walnoot.

Verhit een laag olie (5-7 cm) in een wok (of neem een frituurketel) en frituur de bhajia's 2 tot 3 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.


weer naar boven




Kaklo's: aperitiefhapje, gefrituurde bananenhapjes, uit Kenia


Ingrediënten

4 bananen, geprakt
1/2 ui, zeer fijngehakt
1/2 tomaat, zeer fijngehakt
1/2 groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en zeer fijngehakt
1/2 theelepel geraspte verse gemberwortel
4 eetlepels bloem
3 eetlepels water
een beetje chilipoeder (als je ze pikanter wil)
Olie

Bereiding

Meng de geprakte banaan, ui, tomaat, chilipeper, chilipoeder en gemberwortel.

Zeef de bloem in een kom en roer het water erdoor tot er een dik beslag ontstaat.

Schep dit beslag door het bananenmengsel en roer alles goed door elkaar.

Verhit een laag olie (5-7 cm) in een wok (of neem een frituurketel).
Vorm het beslag met behulp van een theelepel tot balletjes en bak de kaklo rondom goudbruin.


weer naar boven



Rolex: vegetarisch voorgerecht, chapati (wrap) met roerei en groenten, uit Oeganda


Dit is een heel populaire snack in Oeganda en kan je in elke straat in een kraampje terugvinden.

Ingrediënten vulling:


2 eieren
1/4 rode ui
1/4 tomaat
1/3 van een wortel
1/4 een groene paprika
Snuifje zout
Olie
Chapati's (zie recept hieronder) ofwel een een wrap of tortilla uit de winkel

Bereiding:

Bereid de chapati (zie hieronder) of verwarm de wrap of tortilla op de pan of in de microgolfoven.
Houd de chapati tussen 2 borden warm, nadat deze gebakken is.

Rasp de wortel en snijd de ui, tomaat en groene paprika heel fijn.
Doe alles in een kom, voeg de 2 eieren en snuifje zout toe. Klop het geheel.

Doe olie in de pan en bak de omelet. Draai de omelet om als deze aan 1 kant goudbruin is gebakken.

Neem een warme chapati en leg de omelet erop. Rol het geheel op. Klaar om te eten.


Ingrediënten Chapati

200gr bloem
200ml lauw water
1/2 koffielepel bakpoeder
Snuifje zout
1 soeplepel zonnebloemolie

Bereiding Chapati

Kneed alles tot een zacht, elastisch deeg (niet vloeibaar!)
Maak dan bolletjes van 2,5cm diameter.
Rol het deeg uit tot de grootte van een bord en vrij dun (ongeveer de dikte van een stevige pannenkoek)
Doe olie in de pan, smeer in de pan uit en verhit op een hoog vuur.
Leg de chapati in de pan en smeer de chapati met olie in aan de bovenste kant (met de achterkant van een lepel of een borsteltje).
De chapati moet de kleur als een pannenkoek krijgen.
Houd de chapati’s warm tussen 2 (warme) borden alvorens te serveren

Chapati's zijn een populaire streetfood in Oeganda. Je kan het op haast elke straathoek in de stadjes en dorpen terugvinden. Vooral jonge mannen maken het klaar. Het lijkt op een wrap of tortilla, maar is elastischer en olierijk.
Samen met de gebakken roerei en groenten maak je er Rolex mee.



weer naar boven



Gbergiri: kruidige vegetarische tomatensoep met zwarte-ogen-bonen, uit Zambia

Ingrediënten:

1 eetlepel olie
1 ajuin, fijngehakt
350 g zwarte-ogenbonen, geweekt en gaar gekookt
1 eetlepel tomatenpuree
1 blik tomaten, fijngehakt
500 ml bouillon
zout en peper

Bereiding:

Verhit de olie in een pan en fruit de ajuin tot ze glazig zijn.

Prak intussen de bonen met een vork of met een aardappelstamper

Roer de tomatenpuree, tomaten, geprakte bonen en wat zout en peper door de gefruite ajuin en laat het geheel ongeveer een half uur zachtjes koken.

Toelichting van de koks van het Wereldrestaurant:

Als je dit recept letterlijk toegepast, krijg je een weinig vloeibare bonenschotel, eerder een bonenpap.
De basis van het recept is een klassieke basis-tomatensoep. Voor het Wereldrestaurant hebben we deze hoeveelheid tomatensoep aanzienlijk groter gemaakt en op smaak gebracht met groentebouillon en kruiden.
Verder hebben we niet alle bonen in de soep gemixt. Een deel van de gekookte bonen hebben we volledig in de soep gedaan, waardoor de zwarte-ogen-bonen ook nog zichtbaar waren. Het oog wil immers ook wat. 

weer naar boven



Omukubi Gwenyama: runderstoofschotel, uit Oeganda 


Ingrediënten


500g rundsfilet
1 rode ui
2 tomaten
1 soeplepel tomatenpuree
1 kleine groene paprika
2 teentjes knoflook
1 theelepel currypoeder
Zout, peper
verse tijm
verse rozemarijn

Bereiding:

Snijd de rundsfilet in blokjes.

Snijd de ui, tomaten, paprika en look fijn. Stoof lichtjes in een pot en voeg kruiden en rundsvlees toe.

Voeg 1l water toe. Laat alles koken op een laag vuurtje totdat het rundsvlees zacht is en het geheel een saus vormt.
Indien het nog te lopend is, kan extra tomatenpuree toegevoegd worden.
Breng verder op smaak naar keuze.

Serveer met rijst, zoete aardappelen, aardappelen of aardappelpuree.

weer naar boven



Gemarineerde konijnenbouten met gember en honing, uit Centraal-Afrika 


Ingrediënten

4 konijnenbouten
4 eetlepels arachideolie
1 lange groene chilipeper
1 ui, gesnipperd
2 centimeter verse gemberwortel, fijngehakt
1 glaasje rum
2 eetlepels honing
zout
tijm
laurier
2 deciliter water

MARINADE
het sap van 3 limoenen
1 theelepel verse gemberwortel, fijngehakt
1/2 theelepel knoflook, fijngehakt

Bereiding:

Smeer de konijnenbouten in met de marinade. Laat ze 2 uur rusten.

Verhit de olie en bak de konijnenbouten aan alle kanten bruin.

Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze goudbruin.

Voeg vervolgens de fijngehakte chilipeper, laurier en tijm toe.

Giet het water en het zout erbij.
Dek af met een deksel en laat het geheel een goed uur stoven op een middelgroot vuur.

Halfweg de bereidingstijd van de konijnenbouten voeg je de rum, de honing en de gember toe.
Kruid naar smaak voor het serveren.

weer naar boven



Aardappelcurry, vegetarische aardappelschotel bereid met kruidenmengsel, tomaat en ui, uit Oost-Afrika

Ingrediënten

olie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/2 theelepel kurkuma
1/4 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel geplet korianderzaad of gemalen koriander
1 theelepel tomatenpuree
2 theelepels citroensap
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
zout
1 kg aardappelen, in blokjes gesneden en halfgaar gekookt

bereiding:
 
Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui tot deze goudbruin begint te worden. Doe de knoflook erbij en laat deze 30 seconden meefruiten.

Voeg de kurkuma, chilipoeder, kaneel en koriander aan de gefruite ui toe en roer alles goed door elkaar.

Doe de tomatenpuree, het citroensap, de peterselie en wat zout erbij, roer alles weer door en schep de aardappels door het specerijmengsel.

Giet een bodem water in de pan en laat het gerecht 10 minuten koken in de afgedekte pan tot de aardappelen gaar zijn en het vocht is verdampt.

weer naar boven



Plaatkoek met noten: dessert uit Zuid-Afrika

Ingrediënten

Voor ongeveer 1 halve bakplaat in de oven:

250 gram boter
150 gram rozijnen
3 eieren
250 gram suiker
200 gram havermout
250 gram bloem
1 zakje bakpoeder
10 gr vanillesuiker
100 gr gemalen noten


bereiding:
 
Rozijnen even laten weken in warm water en laten uitlekken.
Boter smelten (niet bruin laten worden)
Boter met de suiker in een kom doen en goed roeren.
Rozijnen bijvoegen.
Geklutste eieren bijvoegen.
Havermout toevoegen.
Bloem, vanillesuiker en bakpoeder toevoegen.
Goed mengen (de substantie moet een kleverige vaste deeg zijn)
Bakplaat bedekken met bakpapier en mengsel uitspreiden op een dikte van 1 cm.
Gemalen noten verdelen over de deeg naar smaak. (deze mogen ook in het mengsel verwerkt worden, maar erop is smakelijker)
20 minuten in een oven op 170°
Smakelijk!


weer naar boven

De recepten van het
Wereldrestaurant van 2018