Aperitief: Afrika-cocktail
Aperitiefhapje: Bhajia's van zoete aardappelen (gefrituurde deegballetjes, uit Tanzania)
Voorgerecht: Slaatje van waterkers en paprika, met Kuli-kuli (pindakoekjes), uit Nigeria  
Kokos-bonensoep (een vegetarische bonensoep, geserveerd met geraspte kokos, uit Tanzania)  
Vleesgerecht: Pinda hachee (een kruidig kipgerecht, geserveerd met spinazie en pindasaus, uit Oeganda)  
Bijgerecht: Ugali (een puree op basis van maïsmeel of griesmeel)  
Vleesgerecht: Matoke Nyame (een pikante stoofschotel met rundsvlees en bakbananen)  
Dessert: N'dizi na Kastad (Bananenvla, op smaak gebracht met kruidnagel en kaneel, uit Zanzibar)  




Afrika-cocktail


Ingrediënten: voor 4-6 personen
•3 delen rum
•5 delen ananassap
•2 delen sinaasappelsap
•stukjes ananas
•ijsgruis

bereiding:

Meng alle dranken in een mengbeker en meng goed.
Doe wat ijsgruis in een glas en schenk de drank erover.
Voeg enkele stukjes ananasschijf toe..

weer naar boven


Aperitiefhapje: Bhajia's van zoete aardappelen, uit Tanzania

Ingrediënten

250 g gekookte zoete aardappelen
1/2 ajuin, fijn versnipperd
1 verse groene chilipeper, ontdaan van zaadjes en kleingesneden
3 teentjes knoflook, uitgeperst
zout
125 g meel van kekererwten
ongeveer 300 ml melk
olie

Bereiding


Stamp de zoete aardappelen in een kom en voeg de ajuin, chilipeper en knoflook toe.
Voeg wat zout toe

Roer het gezeefde kekererwtenmeel door het mengsel en voeg voldoende melk toe tot een soepel deeg ontstaat.
Vorm het deeg tot balletjes, ongeveer ter grootte van een okkernoot.

Verhit een laag olie in een wok en frituur de bhajia's 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn.

weer naar boven


Slaatje van waterkers en paprika, met kuli-kuli (pindakoekjes), uit Nigeria

Ingrediënten:

400 gram waterkers,
1 kleine ajuin,
1 rode paprika,
1 groene paprika,
0,75 theelepel cayennepeper,
2 theelepels Ras El Hanout,
zout naar smaak,
400 gram gebrande pinda's zonder vlies,
40 milliliter warm water,
1 ei,
2 theelepels maïszetmeel,
arachideolie.
Benodigdheden:
keukenmachine,
koekenpan,
spatel,
kommetje voor het warme water,
mengkom,
4 kommen voor de salade.

Bereiding:
:
Bereid eerst de kuli-kuli (hartige pindakoekjes).
Maal de pinda's fijn, en kneed het (eventueel in een keukenrobot) tot er een stevige massa ontstaat.
Voeg langzaam met kleine beetjes het warme water toe aan de gemalen pinda's en blijf doorkneden tot er zoveel mogelijk arachieolie uitgeknepen is.
Vang de vrijkomende arachideolie op in de koekenpan.
Meng het ei en het maïszetmeel door het pindadeeg en kneed alles goed door.
Neem dan een hoeveelheid pindadeeg ten grootte van een walnoot en plet deze tussen de handpalmen tot een plat koekje.
Verhit de uitgeknepen arachideolie met wat verse arachideolie en frituur de pindakoekjes aan beide kanten goudbruin.
Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Strooi zout naar smaak over de pindakoekjes.

Vervolgens wordt de waterkerssalade gemaakt.
Maak de waterkers schoon en doe deze in een mengkom.
Snijd de ajuin vertikaal doormidden, en snij er dan dunne plakjes van. Maak ze los tot het allemaal reepjes zijn.

Was de paprika's en maak ze droog.
Snijd de paprika's op de naden door en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de paprika's in reepjes en daarna in blokjes.
Meng de waterkers, ui en paprika's door elkaar.
Strooi de cayennepeper en Ras El Hanout over de salade.
Meng nogmaals de waterkerssalade goed door elkaar, en verdeel de waterkerssalade over de kommen.
Dien de waterkerssalade direct op met de kuli-kuli (hartige pindakoekjes).

In Nigeria wordt de salade bereid met lansur, een peterselieachtige groente met de smaak van waterkers.

weer naar boven


Kokos-bonensoep (vegetarische bonensoep, geserveerd met geraspte kokos, uit Tanzania)

Ingrediënten:
1 ui,
1 groene paprika,
1 theelepel kerriepoeder,
1 theelepel zout,
versgemalen 4-seizoenen peper,
25 gram roomboter,
2 trostomaten (350 gram),
400 gram rode kidneybonen met vocht (1 blik),
0,2 liter romige kokosmelk (Conimex),
0,5 liter water,
75 gram witte rijst,
4 theelepels geraspte kokos.

Bereiding:

Hak de ui zeer fijn.
Verwijder de zaadbol, zaad en zaadlijsten uit de groene paprika en snijd de groene paprika in kleine blokjes.
Was de trostomaten en verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de trostomaten in kleine blokjes.

Verhit de roomboter in een grote pan.
Fruit de ui, groene paprika, kerriepoeder, zout en 4-seizoenen peper tot de uien zacht geworden zijn.
De uien mogen niet bruin worden.

Voeg de blokjes trostomaat toe en laat het 2 minuten sudderen.
Blijf alles goed door elkaar roeren.

Voeg de witte rijst toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg dan vervolgens toe: de rode kidneybonen met het vocht, de romige kokosmelk, en het water.

Breng alles aan de kook en laat het dan nog 10 minuten sudderen op een laag vuur.
Het moet redelijk goed doorpruttelen.
Proef de kokos-bonensoep en voeg naar smaak zout en 4-seizoenen peper toe.

Schep de kokos-bonensoep in soepkommen, en garneer elke soepkom met een theelepel geraspte kokos.

weer naar boven


Pinda hachee, kruidig kipgerecht met spinazie en pindasaus, uit Oeganda

Ingrediënten
2 kippen van elk 1 1/2 kg
5 theelepels olie.
1 pot pindakaas(i.p.v. verse op de steen gewreven pindapasta).
3 uien
1 blikje tomatenpuree.
1,8 liter bouillon.
1 rode paprika.
zout naar smaak.

Bereiding:

Kook het vlees en snij het in kleine stukjes.
Snipper de uien en bak ze in olie.
Roer de pindakaas erdoorheen en bak alles twee minuten.

Voeg de bouillon langzaam toe.
Meng de tomatenpuree met een klein beetje water en doe het bij de bouillon met pindakaas.
Doe de rode paprika in stukjes erbij.

Doe het vlees er bij, breng het geheel weer op temperatuur en voeg zout naar smaak toe.

Serveertips
Serveer deze hachee met rijst.Lekker erbij zijn zijn pinda's,ananas schijven of blokjes banaan met citroensap besprenkeld om bruin worden te voorkomen,tomaten of paprika's.

weer naar boven


Matoke Nyame,
een pikante stoofschotel met rundsvlees en bakbananen uit Oeganda

Ingrediënten

4 lapjes rundsvlees (kipfilets of varkensvlees kan ook)
2 ajuinen
2 bakbananen (dit zijn niet de gewone zoete bananen, maar speciale bananen die niet zoet zijn)
3 tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel chilipoeder (verminder deze hoeveelheid als je het minder pikant wil)
een beetje kaneel, foelie en gemberpoeder
1 bouillonblokje
erwtjes

Bereiding
Kook het vlees met het bouillonblokje
Schil de bakbananen, snijd ze in plakjes en zet ze in koud water.
Snij de ajuinen en de tomaten fijn. Bak ze met de kruiden, het chilipoeder en de tomatenpuree.
Snij het vlees in stukjes en doe het er bij, samen met de bouillon.

Ook de plakjes bakbanaan en het water kunnen nu in de pan.
Voeg ook de erwtjes toe
Laat sudderen tot de bananen gaar zijn.

Serveer met rijst.

weer naar boven

Ugali, een bijgerecht op basis van maïs- of griesmeel

Ingrediënten:

250 g maïsmeel, griesmeel, havermout, boekweitmeel of een ander fijn wit graanproduct
kippenbouillon
zout

Bereiding:
Laat in een pan 1 liter water of kippenbouillon aan de kook komen:
Voeg zout toe

Klop het meel door de kokende vloeistof en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking om zodoende een dikke, stevige brij te krijgen.
Houd de brij warm op een pan met kokend water, totdat ze geserveerd wordt.

weer naar boven


Dessert: N'Dizi na kastad (bananenvla uit Zanzibar)

Ingrediënten

1 liter halfvolle melk,
2 pakjes à 74 gram bananenvla (bijvoorbeeld Saroma),
2 bananen,
1 minneola (kruising tussen mandarijn en sinaasappel),
0,5 theelepel kaneelpoeder,
0,25 theelepel kruidnagelpoeder,
mespuntje versgemalen nootmuskaat,
60 gram suiker,
2 eetlepels fijngestampte pinda's.

Bereiding:

Snij de schil van de minneola af, zodanig dat ook het vlies van de partjes af is.
Snij de partjes uit.
Pel de bananen en snij deze in plakjes.

Klop de bananenvla-poeder goed door de melk heen gedurende anderhalve minuut.
Verdeel de plakjes banaan en de partjes minneola over de glazen.
Schenk of lepel voorzichtig de bananenvla in de glazen.

Zet de glazen in de koelkast, zodat de bananenvla kan opstijven (minimaal 10 minuten).
Meng in een kleine kom de fijngestampte pinda's, suiker, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en nootmuskaat.
Sprenkel 1 volle eetlepel van dit mengsel over de vla in de glazen.
Spuit er, als u dat wenst, stijfgeklopte slagroom op.

weer naar boven

De recepten van Kukola embaga,
Wereldrestaurant van 2013