Aperitief: Rumpunch met vruchtensap (Bolivia) 
Aperitiefhapje: Buñuelos de queso - gefrituurde kaasballetjes, met en zonder kruiden (Colombia) 
Voorgerecht: Spinazie-gehaktballetjes geserveerd met tomatensaus (Colombia) 
Soep: Chucuco de trigo - een rijke maaltijdsoep met varkensvlees (Colombia) 
Vegetarisch hoofdgerecht: Chile sin carne, een kruidig gerecht, met bonen als vleesvervanger 
Vleesgerecht: Lomo de cerdo con miel - varkenshaasje met honing, geserveerd met rijst (Colombia)
Pastelitas de coco, lekkere koekjes met kokos 




Aperitief: Rumpunch met vruchtensap


Ingrediënten:
2,4 dl rum
2,4 dl ananassap
2,0 dl grapefruitsap
1 in plakjes gesneden banaan
het sap van 1 limoen of citroen
1 eetlepel honing
1 eetlepel gedroogde kokos (santen)
ijsgruis

bereiding:

Meng alle ingrediënten (uitgezonderd het ijs) tot je een homogeen mengsel hebt (bvb in een blender)
Doe wat ijsgruis in een glas en schenk de punch erover.

weer naar boven


Aperitiefhapje: Buñuelos de queso (gefrituurde kaasballetjes, uit Colombia)

Ingrediënten

150 gram geraspte harde kaas
50 gram geraspte Feta kaas
120 gram Maïszetmeel
60 gram Cassave zetmeel
50 gram Suiker
2 Eieren
1 tl Zout
1 el Boter
? tl Bakpoeder
Olie om te frituren

Bereiding

Meng de kaas met de maïsmeel, de cassave, de suiker, de losgeklopte eieren, het zout en de boter tot een zachte deeg.
Vind u het te droog voeg dan geleidelijk wat warme melk toe.
Voeg de bakpoeder toe en kneed en meng het goed.
Maak van het deeg kleine balletjes van circa 2½ cm in diameter.

Verhit de olie in een frituurpan tot 165 °C) en voeg een paar deegballetjes toe.
Bak ze tot ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer warm. 


weer naar boven


Voorgerechtje: Vlees en spinazie gehaktballetjes (Colombia)

Ingrediënten:


800 gram spinazie
250 gram restjes geroosterde of gekookte vlees
1 eetlepel bloem
1 kopje melk
1 eierdooier
kopje paneermeel
Olie naar smaak
Zout naar smaak

Bereiding:

Was de spinazie onder stromend water, na het verwijderen van de stengels.
Dan koken met water en een handvol zout.

Ondertussen: 3 eetlepels olie verhitten in een andere pan.
Voeg de bloem toe.
Verdun het met warme melk.
Voeg een beetje zout toe.
Blijven roeren tot de saus is ingedikt.

Hak de restjes vlees fijn, of neem gehakt en leg die in een kom.
Voeg de spinazie toe, goed uitgelekt.
Meng het gehakt met de dooier.
Mengen van alle ingrediënten met de bechamelsaus.
Vorm de balletjes, rom ze in broodkruim en bak ze tot ze bruinen in hete olie.

Laat uitlekken op absorberend papier.
Serveer warm met tomatensaus.

weer naar boven


Cuchuco de Trigo - een rijke maaltijdsoep met varkensvlees (Colombia)

Ingrediënten:

900 gram varkensribbetjes
80 gram gerst, doorweekt
800 gram kikkererwten (een dag vooraf laten weken)
1 runderbouillon tablet
1 grote ajuin
3 tenen knoflook
1 rode paprika
2 sjalotten
Zout en Peper naar smaak
4 aardappelen
½ spitskool of witte kool
80 gram erwten
1 winterwortel
2 el kruidenmengsel
1 tl komijn
2 el bloem
½ bosje verse koriander

Bereiding:

Pel de ui, de sjalotten en de knoflook teentjes.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd hem in blokjes.
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Was de kool en snijd hem fijn.
Rasp de wortel en snijd in kleine blokjes.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Hak de koriander fijn.
Pureer de ui, knoflook, lente uitjes en paprika in de keukenmachine.

Zet een pan met 1½ liter water op middelhoog vuur.
Voeg de runderbouillontablet, gerst, bonen en varkensvlees ribben toe en breng aan de kook.

Temper het vuur tot medium-laag.
Voeg het ui-paprika mengsel met zout en peper toe en laat het 20 minuten sudderen.
Voeg de aardappelen, kool, erwten, wortelen, kruidenmengsel, gemalen komijn, en meel toe.

Dek af en laat gedurende 25 minuten, of tot het vlees gaar is, sudderen.
Garneer met koriander en serveer.

weer naar boven


Chile sin carne - een vegetarische Chili 

Ingrediënten

500 gr gedroogde zwarte bonen
water
1 laurierblad
1/2 theelepel zout
3 eetlepels plantaardige olie
2 fijngehakte uien
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 groene in blokjes gesneden paprika
2 in blokjes gesneden courgettes
8 in stukjes gesneden tomaten
425 gr tomatenpuree
1 dl water
2 eetlepels chilipoeder
1 eetlepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel gedroogde oregano
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel gedroogde, gemalen chilipepertjes
425 gr maïs (blik)
2 eetlepels citroensap
tortilla's

Bereiding:

Spoel de bonen onder stromend water af en laat ze ± 4 uur weken.
Giet ze af, doe ze in een pan met het laurierblad en zoveel water dat ze onder staan en breng het geheel aan de kook.
Leg het deksel op de pan en laat de bonen in ± 11/2 uur gaar worden
Voeg desgewenst halverwege de kooktijd wat zout toe.

Doe de olie in een pan en smoor daarin de uien, de knoflook, de paprika en de courgette ± 10 minuten.
Roer er dan de tomaten, de tomatenpuree, het water en de kruiden door en laat dit ± 20 minuten sudderen.
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Voeg 575 gr van de uitgelekte, gare bonen, de maïs en het citroensap toe en laat dit nog ± 15 minuten pruttelen.

Voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.

Serveer de Chili met tortilla's.

weer naar boven


Lomo de cierdo con miel - varkenshaasje met honing, geserveerd met rijst (Colombia) 

Lomo de cierdo con miel
Een typisch 'Chifa-gerecht'. Chifa is in Peru de verzamelnaam voor de fusionkeuken die Latijns-Amerikaanse en Chinese tradities vermengt.

Ingrediënten

1 pak rijst
2 grote varkenshazen of 4 kophaasjes
2 grote uien
8 eetlepels ketjap manis
4 eetlepel honing
1,5 theelepeltje sambal oeloek
1 klein blikje dubbel geconcentreerde tomatenpuree
2 teentjes knoflook
400gr. warme groente naar keuze (brocoli, snijboontjes,...)

Bereiding:

Marinade:

Doe ketjap manis, sambal oeloek, blikje dubbel geconcentreerde tomatenpuree, de honing en de uitgeperste teentjes knoflook in een hoge schaal.
Snij de hazen in schijfjes van ongeveer 1,5 cm dik. Peper en zout erop. Leg deze in de marinade. Dit hoef niet uren van te voren! 10 min is al ok.

Rijst bereiden:
Uitjes fijn snipperen
Neem een eetlepel van de gesnipperde uitjes.
Zet een pan op groot vuur met een eetlepel olie erin. Fruit de uitjes.
Wanneer deze goudbruin worden de rijst erbij doen en deze meebakken.
Ongeveer vijf keer goed doorroeren en dan afblussen met water.
De verhouding rijst en water in de pan moet zijn: 2 delen rijst voor 3 delen water.
Nog een keer goed doorroeren en vuur op klein zetten. Zachtjes laten doorkoken.
Niet roeren tot de rijst is drooggekookt. Dit kun je checken door met de lepel even door de rijst te prikken en op de bodem te kijken.
Doe de pan van het vuur en roer nog een laatste keer door.
Doe het deksel op om de rijst verder te laten rijzen. Je colombiaanse plakrijst is bijna klaar.

Groente koken:
Nu is het tijd om de gekozen groente op het vuur zetten!

Varkenshaasjes bakken:
Neem een grote pan. Zet ze op groot vuur zetten met een eetlepel olie en 25 gram margarine.
Fruit de rest van de uitjes totdat ze gazig en goudbruin worden.
Op dat moment de vankenshaasstukjes op de uitjes leggen. De overgebleven marinade nog niet allemaal toevoegen.
Vlees en uitjes goed laten bakken. De honing moet gaan carameliseren.
Blijf dus op hoog vuur bakken en draai de stukjes vlees af en toe om. Je moet erbijblijven!
Het is goed als het vlees flink bruin wordt. Dan is de honing aan het carameliseren. Als dit punt bereikt is kun je de rest van de marinade toevoegen samen met een beetje water. Nog 5 minuten laten koken op zacht vuur. KLaar!

De rijst is nu ook klaar om te worden geserveerd.

weer naar boven


Dessert: Pastelitos de coco - kokoskoekjes

Ingrediënten

2 2/3 kopjes gemalen kokos
3/4 kop gecondenseerde melk
1 ei
1/4 theelepel amandelessence

bereiding:
 
Doe de kokos, het ei, de gecondenseerde melk en de amandelessence in een meng- of kneedkom en kneed alles goed door mekaar

Laat enkele minuten rusten
Doe boter op een bakpapier
Gebruik 2 koffielepels om kleine hoeveelheden van het deeg op het bakpapier te leggen

Bak de koekjes op een matige temperatuur (ongeveer 160° Celsius) gedurende 25 minuten, of tot de koekjes goudkleurig, droog en zacht zijn.

Met de opgegeven hoeveelheid bak je ongeveer 24 kokoskoekjes.

weer naar boven

De recepten van Baston de mando,
Wereldrestaurant van 2016